Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-AB Zirvesi nedeniyle Bulgaristan’a hareketi öncesi Atatürk Havalimanında yaptığı açıklamada, “Bugünkü zirvede daha önceden mutabakata vardığımız hususlardaki gelişmeleri de ele alacağız. Bölgesel ve güvenlik konularına ilaveten, ülkemizin müzakere sürecinde karşılaştığı siyasi ve suni engellerin kaldırılması, katılım sürecimizin tekrar canlandırılması beklentimizi Avrupa Birliği liderlerine tekrar ileteceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Varna’da düzenlenecek Türkiye-AB Zirvesi’ne katılmak üzere Bulgaristan’a gitti. Varna’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanında düzenlenen basın toplantısında konuşan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyareti Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın ortak davetine icabetle gerçekleştirdiklerini söyledi.

“VARNA ZİRVESİ, BRÜKSEL GÖRÜŞMELERİNİN İLERİYLE TAŞINMASI İÇİN BİR FIRSAT OLMALI”

Her iki başkanla geçen yıl Mayıs ayında Brüksel’de bir araya geldiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Varna’daki liderler buluşmasının verimli geçen Brüksel görüşmelerinin daha da ileriyle taşınması için bir fırsat olması temennisinde bulundu.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’a zirve sürecinde oynadığı kritik rol için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zirve öncesinde Sayın Borisov’la yapacağımız görüşmede ikili ilişkilerimizde kaydettiğimiz ilerlemeleri ele almayı öngörüyoruz. Ticari, beşeri, enerji, kültürel bütün bu konularda, hatta ekonomi alanlarında mevcut iş birliğimizi nasıl derinleştirebileceğimizi de görüşeceğiz. Türkiye’nin, Bulgaristan’la diyalogu ne kadar güçlü, ne kadar sağlam olursa, başta iki ülke vatandaşları olmak üzere tüm Balkan coğrafyası bundan istifade edecektir” dedi.

“AB’YE TAM ÜYELİK YOLCULUĞUNDA EN BÜYÜK MESAFE BİZİM DÖNEMİMİZDE KAT EDİLDİ”

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik yolculuğunda en büyük mesafenin kendi dönemlerinde kat edildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, zaman zaman gerilimin arttığı, siyasi engellemeler dolayısıyla tıkanıkların yaşandığı dönemlerini de gördüklerini ifade etti.

Tamamen teknik bir boyut olarak ele alınması gereken fasıllar konusuna belli çevreler tarafından siyasi bir boyut kazandırıldığına da şahit olunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fakat Türkiye olarak yolumuza döşenen mayınlara, önümüze çıkartılan setlere aldırmadan tam üyelik hedefiyle yolculuğumuzu sürdürdük. Bugün de Avrupa Birliği’ne üyelik stratejik hedefimiz olmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN BÖLGEDE VE DÜNYADA OYNADIĞI ETKİN ROLE UYGUN ŞEKİLDE AB İLE GÖRÜŞMELERİ SÜRDÜRECEĞİZ”

“Niyetini, gayesini ve ciğerini çok iyi bildiğimiz çevrelerin Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde saygın, eşit, tam üye olarak hak ettiği yeri almasına mani olmalarına kesinlikle izin vermeyeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin konumuna, gücüne, bölgede ve dünyada oynadığı etkin role uygun şekilde Avrupa Birliği ile görüşmeleri sürdüreceklerini bildirdi.

Bugünkü zirvede daha önceden üzerinde mutabakata varılan bazı hususlardaki gelişmelerin de ele alınacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgesel ve güvenlik konularına ilaveten, ülkemizin müzakere sürecinde karşılaştığı siyasi ve suni engellerin kaldırılması, katılım sürecimizin tekrar canlandırılması beklentimizi Avrupa Birliği liderlerine tekrar ileteceğiz. Muhataplarımıza Türkiye’nin çifte standartlara tahammülü olmadığını bir kez daha hatırlatacağız” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerinin devamında, Avrupa Birliği’yle ekonomiden enerjiye, ulaşımdan terörle mücadeleye uzanan birçok konuda yüksek düzeyli diyalog mekanizmalarının olduğuna dikkat çekti. Avrupa Birliği’yle birlikte çalışıldığında ne denli verimli sonuçlar çıktığını 2016’daki göç mutabakatının gözler önüne serdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemiz mutabakatın tüm unsurlarını yerine getirmiş, Ege’de yasa dışı göçten dolayı yaşanan insani kriz böylece dinmiştir. Türkiye’nin özverili çabaları Ege Denizi’nin bir mülteci kabristanına dönüşmesine mani olmuştur. Nitekim ülkemizin anlaşmaya bağlılığını bütün Avrupalı liderler ikrar ediyor” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE İLE AB ARASINDAKİ GÜVENİN TEKRAR İNŞASI İÇİN TERÖRLE MÜCADELEMİZDE TAM DESTEK ALMAMIZ ŞART”

Avrupa Birliği’nin ise yükümlülüklerini yerine getirme konusunda kendilerinin sergilediği samimiyeti ve sadakati göstermediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyeli mültecilere yönelik mali katkılarının hâlen çok cüzi bir kısmının Türkiye’ye ulaştığını bildirdi. Bugünkü görüşmelerde bu konuları ayrıntılarıyla masaya yatıracaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve gündemiyle ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin terörle mücadelesinde Avrupa Birliği’nden ‘amasız’, ‘fakatsız’, ikirciksiz net bir iş birliği beklediğimizi tekrar vurgulayacağız. Ne yazık ki bu konuda Avrupa Birliği’nden bizzat kendi ilkeleriyle çelişen ortaklık ilişkilerimize ise hiç yakışmayan açıklamalar duyuyoruz. İki taraf arasındaki güvenin tekrar inşası için terörle mücadelemizde Avrupalı dostlarımızın tam desteğini almamız şarttır. Avrupa’da PKK’ya yönelik atılan bazı adımlar elbette önemlidir, ancak beklentilerimizi karşılamaktan da çok uzaktır. Bölücü örgüt yandaşlarının Afrin operasyonu dolayısıyla Avrupa şehirlerinde sergilediği şiddet ve barbarlık, inanıyorum ki Avrupalı dostlarımızın da gözünü açmıştır. Camileri ateşe veren, sokakta yürüyen vatandaşlarımıza saldıran, hatta Avrupalı şirketleri hedef alan teröristler sadece Türkiye için değil, Avrupa’nın emniyeti, huzur ve toplumsal barışı için de çok büyük tehdittir. Şayet şimdiden önlem alınmazsa ve bunların üstüne gidilmezse, bölücü terör örgütü yandaşları daha çok pervasız hâle gelecektir. Türkiye olarak ikazlarımızı yapacak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği ile ibadet hürriyetlerinin tesisi noktasında meselenin takipçisi olacağız. İnşallah Varna Zirvesi’nin hem Avrupa Birliği’yle ilişkilerimize, hem de bölgesel meselelerin çözümü yönünde olumlu katkılar yapmasını temenni ediyorum.”

Bir gazetecinin terör örgütü PKK’nın Sincar’dan çekildiği yönünde bilgiler geldiğini, diğer yandan bunun bir oyun olduğu, PKK’nın orada başka bir isimle faaliyetlerini sürdüreceğine dair iddiaların bulunduğunu ve Irak ordusunun Sincar’a girdiğini açıklamasına yönelik değerlendirmelerini sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Merkezî Yönetiminin Sincar’a yönelik bazı operasyon girişimleri olduğu bilgisini kendisinin de MİT’ten aldığını, sürecin tamamlanıp tamamlanmadığı hususunu takip ettiklerini söyledi.

“SİNCAR’DA BEKLEMEYE ÇOK FAZLA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK”

Irak’tan bir yetkilinin konuyla ilgili görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye gelerek MİT Müsteşarıyla bir araya geleceğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu görüşmelerden sonra sağlıklı bir netice alınabileceğini belirtti.

Irak Merkezî Yönetiminin Sincar’daki operasyonu hakkıyla yapmasını temenni ettiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunu başarmakta bir sıkıntı olursa gereğini kendilerinin de yapacağını ifade etti. Sincar’da beklemeye tahammülleri olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bildiğiniz gibi, 60-70 kilometrelik bir mesafede, bu kadar yakın bir mesafede olan ve terör örgütünün girip çıkmalarının yoğun olduğu böyle bir yerde, isminin şu olması, bu olması, artık bunlara biz yabancı değiliz alıştık. PKK’ydı, PYD’ydi, YPG’ydi, yeni yeni isimlerle, bazı uydurma isimlerin de çıkmasıydı, bunları artık biliyoruz. Bundan sonra zaten çıkacak isimlere de pek yabancı olmayız. Bütün mesele, o bölgeden bize yapılabilecek herhangi bir tacize karşı şunu bilecekler ki, Türkiye gereğini her an yapacaktır” değerlendirmelerinde bulundu.

PYD/YPG’NİN MÜMBİÇ’TEN ÇIKARTILMASI

Başka bir gazetecinin Mümbiç konusuyla ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri ile görüşmelerde gelinen son noktanın ne olduğunu sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mümbiç’in kendileri için Obama döneminden beri üzerinde durdukları bir konu olduğunu ifade etti. Eski ABD Başkanı Obama’nın kendilerine PYD/YPG’nin bu bölgede durmayacağı, Fırat’ın doğusuna çekileceği sözü verdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yönetimin de benzer sözler verdiğini kaydetti.

Kendilerinin Obama’ya bu bölgenin yüzde 90’ının Arap nüfusa ait olduğunu, PYD/YPG’nin bölgeyle alakası olmadığını, kendilerine düşenin buraları sahiplerine teslim etmek olduğunu söylediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha sonra Sayın Tillerson’ın Türkiye ziyaretinde kendisiyle konuştuğumuzda da bize Mümbiç’in güvenliğini beraber sağlayalım teklifiyle geldi. Şimdi güvenliğini beraber sağlayalım dediği zaman bundan ne anlaşılır? Yani buralara bizim girmek gibi bir niyetimiz yok, buradan bu terör örgütlerini çıkaralım ve buranın güvenliğini Amerika-Türkiye birlikte sağlayalım. Bizim şu anda bulunduğumuz nokta bu. Ya güvenliği sağlamada müşterek hareket edebiliriz, ama buradan biz çıkmayız, biz buradayız filan gibi yaklaşımlar bana göre Sayın Trump’ın kendi iradesi değildir diye düşünüyorum. Ama biz zaten bu tür gelişmelerde de anında Sayın Trump’la da, Sayın Putin’le de bu tür görüşmeleri yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz.”

“TÜRKİYE OLARAK BURALARDA BİR İŞGAL KUVVETİ OLARAK BULUNAMAYIZ”

Bir gazetecinin eski ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile yapılan görüşmelerde gelinen bir nokta olduğunu, yeni Dışişleri Bakanıyla nasıl bir süreç izleneceğinin henüz belli olmadığını, kendilerinin Trump’la yaptıkları son görüşmede, varılan mutabakata sadık kalınıp kalınmayacağına dair nasıl bir izlenim aldıklarını sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ben Tillerson’la yaptığımız görüşmeyi şu anda dile getiriyorum ve onu da tabii Amerika’nın bir teklifi olarak, düşüncesi olarak düşünüyorum. Ama bizim bu konudaki düşüncemiz belli. Biz Mümbiç’le ilgili ne diyoruz? Türkiye olarak biz kesinlikle buralarda bir işgal kuvveti olarak bulunamayız. Buraların sahipleri kimlerse, biz buraları sahiplerine teslim edelim, bu konuda yardımcı olalım. Amerika’nın üzerine düşen görev budur, bizim üzerimize düşen görev budur, Rusya’nın üzerine düşen görev budur, İran’ın üzerine düşen görev de budur. Hep birlikte biz bunu yapmalıyız” cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Atatürk Havalimanından İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ile bazı ilgililer uğurladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ziyaretinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile bazı milletvekilleri eşlik ediyor.

CEVAP VER