AK Parti İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de siyaset yapmanın, bu yolla iktidara gelmenin ve başarılı olmanın ilk şartının, İstanbul’da güçlü bir şekilde var olmak olduğunu belirterek, “İstanbul’da yoksanız ülkenin kalanında ne yaparsanız yapın başarıya ulaşamazsınız. Bizim seyri siyasetimizde de İstanbul adeta amiral gemisi mahiyetinde bir öneme sahip olmuştur” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından düzenlenen Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’na katıldı.

 

Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

“İSTANBUL’DA METAL YORGUNLUĞU OLURSA TÜRKİYE’DE PASLANIRIZ”

Türkiye’de siyaset yapmanın, bu yolla iktidara gelmenin ve başarılı olmanın ilk şartının, ‘İstanbul’da güçlü bir şekilde var olmak’ olduğunu belirten ve “İstanbul’da yoksanız, ülkenin kalanında ne yaparsanız yapın başarıya ulaşamazsınız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi siyasi seyrinde İstanbul’un adeta amiral gemisi mahiyetinde bir öneme sahip olduğunu söyledi.

1970’li yıllardan itibaren siyasetin her kademesinde bulunduğunu ve 1994 yılında ilk büyük başarısını İstanbul’da aldıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükûmette, AK Parti Genel Merkezinde, belediye ve parti teşkilatlarında pek çok kişi ile yol arkadaşlığının İstanbul’da ve o yıllarda başladığını hatırlattı.

Sorumluluklarının tüm Türkiye’yi, tüm bölgeyi ve tüm dünyayı içine alacak şekilde genişlerken, İstanbul’un kendileri için en büyük enerji ve moral kaynağı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Unutmayınız, İstanbul’da teklersek Türkiye’de tökezleriz. İstanbul’da metal yorgunluğu olursa Türkiye’de paslanırız. Buna karşılık İstanbul’da kıpırdanırsak Türkiye’de şahlanırız. İstanbul’u sağlam tutarsak, Allah’ın izniyle Türkiye’de de dünyada da bizi yıkacak bir güç tanımıyoruz” diye konuştu.

“İSTANBUL’UN BÜYÜKLÜĞÜNÜ ANLAMAYAN HİÇ KİMSE İSTANBUL’A VE AK PARTİ’YE HİZMET EDEMEZ”

81 ildeki teşkilatlarının tamamının önemli; ancak İstanbul’un daha da önemli olduğuna işaret ederek, Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin 20’sinden daha büyük, tarihî ve coğrafi konumuyla benzersiz bir şehir olan İstanbul’un, sadece Türkiye değil bölge ve dünya için de önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’un büyüklüğünü anlamayan hiç kimse İstanbul’a ve AK Parti’ye hizmet edemez. İstanbul’u büyük bir aşkla, tutkuyla, heyecanla sevmeyen hiç kimse bu şehre ve partimize gereken katkıyı sağlayamaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında “İster siyaset yapalım ister ticaret, ister sanat-edebiyatla uğraşalım ister sporla hiç fark etmez, bu şehrin hakkını vermek zorundayız. Eğer yaptığımız işi, verdiğimiz mücadeleyi bu şehre uygun şekilde yürütmezsek hedeflerimize ulaşamayız. Şu gerçeği asla unutmayalım: Çalışmamızla, sevgimizle, fedakârlığımızla bu şehre ve insanlarına kendimizi sevdirirsek, İstanbul bizi başında taşır, sırtında taşır” değerlendirmesinde bulundu.

“İDEAL SİYASETÇİ OTURDUĞU KOLTUKTAN GÜÇ ALAN DEĞİL, ORAYA GÜÇ KATANDIR”

Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde parti olarak yüzde 48 oy aldıklarını, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında yüzde 48,65 ‘evet’ oyu çıktığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul, Türkiye ortalamasının altına düşmemeli, onun üstünde olmalı. Üstünde olduğu anda birçok şey değişir. Öyleyse bir yerde yanlışımız var, bir yerde eksiğimiz var. Eğer metal yorgunluğu diyorsak, burayı şöyle oturup değerlendireceğiz, kimse bundan üzülmeyecek. Çünkü bu hareket alışılmış bir siyasi parti hareketi değildir, bu bir davadır, buna böyle bakacağız” şeklinde konuştu.

İstanbul’a ihtiyacı olduklarını, diğer alternatiflere bakıldığında İstanbul’un kendilerine ihtiyacı olduğunu gördüklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, partililere, ‘şehrin en kılcal damarlarına kadar girerek ayak basmadık yer, eline ve gönlüne dokunmadık insan bırakmama’ tavsiyesinde bulundu ve ekledi: “Allah aşkına soruyorum sizlere; bize kibir yakışır mı? Bize gurur yakışır mı? Gurur Allah’a yakışır bize değil, o onun. Bize ne oluyor ki afra tafra yapıyoruz? Bize ne oluyor ki koltuklardan güç almanın gayreti içerisine giriyoruz? İdeal siyasetçi oturduğu koltuktan güç alan değildir oraya güç katandır; bunu böyle bilmemiz lazım. Bunu başardığımız anda bu milletin bize nasıl güç katacağını çok daha farklı göreceğiz. Çünkü biz tevazuda toprak gibi olmaya mecburuz.”

2019 seçimlerine kadar yapılacak çalışmalarda AK Parti’nin İstanbul’daki oy oranının Türkiye ortalamasının üstüne çıkmasının şart olduğunu vurgulayan ve İstanbul’un Türkiye ortalamasının altında kalmasının verdiği mesajın çok doğru okunması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, partilerinin il yetkililerine üye sayısını ikiye çıkarmayı ve çalınmadık kapı bırakmamayı salık verdi.

“BÖLGESEL VE KÜRESEL BİR GÜÇ OLMA YOLUNDA İLERLEYEN TÜRKİYE’NİN DEĞİŞİME İHTİYACI VAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Ülkemizin dışarıdan ve içeriden maruz kaldığı saldırıların, mücadelenin şartlarını zorlaştırdığını elbette biliyoruz. Bizim de bu şartlara uygun şekilde kendimizi yenilememiz, güçlendirmemiz, geleceğe hazırlamamız gerekiyor. Bu ihtiyaç aynı zamanda milletimize ve ülkemize karşı sorumluluklarımızı yerine getirebilmemizin de şartıdır. Sürekli aynı şeyleri yaparak her defasında farklı sonuçlar elde etmeyi beklemek akıl karı değildir. Bölgesel ve küresel bir güç olma yolunda ilerleyen, orta gelir tuzağına düşmemek için uğraşan Türkiye’nin bu değişime ihtiyacı var. Bunu gerçekleştirecek olan ise, ülkemizi hedeflerine ulaştırma sorumluluğu üstlenmiş olan bizleriz, yani AK Parti kadrolarıdır. Biz kendimizi yenilediğimiz ölçüde ülkemizin siyasetini, ekonomisini, dış politikasını, güvenliğini, yatırımlarını daha da ileriye taşıyabiliriz. Bayrak yarışı olan bu hizmet nöbetini İstanbul’da da yeni arkadaşlarımızla güçlendirerek sürdürmekte kararlıyız.”

Kongre sürecinde gerçekleştirecekleri değişimin asla bir tasfiye olmadığına ve sahip olduğu siyaset terbiyesinde vefanın çok önemli olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkesine, şehrine, partisine hizmet etmiş hiçbir arkadaşlarının emeğini, gayretini, fedakârlığını unutmadıklarını ve unutmayacaklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendisi yolunu şaşırıp başka mecralara yönelmediği sürece her arkadaşımızın bizim gönlümüzde ve yanı başımızda yeri vardır. Bugün teşkilatta, yarın bir başka yerde bir başka görevde arkadaşlarımızla beraber çalışacağız. Bunun hem teşkilatlarımızda, hem belediyelerimizde, hem Meclis’te pek çok örneği var” dedi.

“ESKİ PARTİLERİNİN ALIŞKANLIKLARININ, AK PARTİ’YE SIÇRAMASINA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ”

“AK Parti’de davasına, ülkesine, milletine, partisine sadakatle bağlı olan herkesin önü sonuna kadar açıktır. İş çok, yapacağımız şeyler çok” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, hiçbir rütbe ve makam beklemeksizin bu mukaddes yüke hamal olmaya talip olmanın önemli olduğunu, vatan sevgisinden ve insanoğluna hizmet etmekten daha güzel bir şey olmadığını vurguladı.

Bu erdemle hareket etmeyenlerin kendileriyle birlikte davalarına ve partilerine de zarar vereceği uyarısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eski Türkiye partilerinin alışkanlıklarının, hastalıklarının, zafiyetlerinin AK Parti’ye sıçramasına, sıçratılmasına asla izin vermeyeceğiz. Bugüne kadar partimize hizmet etmiş arkadaşlarımızın da, bundan sonra görev alacak arkadaşlarımızın da bu bilinçle hareket ettiklerini biliyorum. Kongre sürecimizde gerçekleştireceğimiz değişim, kendimizi tazelemenin yanında işte bu vasfımızı güçlendirmemize de vesile olacaktır” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER