AK Parti Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Belediye başkanlarımız şehirlerine yük olan değil, şehirlerinin yükünü omuzlayan, mazeret değil çözüm üreten, AK Parti’nin yüzünü ağartan hizmetler ortaya koyan kişiler olmalıdır. Böylesine kritik bir yol ayrımında hiçbirimizin hesabî düşünmeye, nefsimizin peşine takılmaya hakkımız bulunmuyor. Hizmet yarışında en önde de olsak, en geride de kalsak tüm gücümüzle ve imkânlarımızla mücadeleye devam etmeliyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısına katıldı. Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezinde düzenlenen toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Partili belediye başkanlarına hitaben bir konuşma yaptı.

Toplantının AK Parti, Türkiye ve millet için hayırla vesile olması temennisinde bulunarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı sonrasında ödüllerini takdim edeceği “Yerel Yönetimler Proje Yarışmasında” sosyal projeler ve kent ekonomisine katkı kategorilerinde dereceye girenleri tebrik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarışmayı partili belediyeler tarafından hayata geçirilen özgün ve orijinal çalışmaların tüm Türkiye’ye tanıtılması bakımından önemli gördüğünü belirtti.

“AK PARTİ BELEDİYELERİNİN HİZMET KALİTESİ DİĞER BELEDİYELERLE KIYASLANAMAZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de artık 2019 yılında dördüncü dönemine girecek olan AK Parti belediyeciliği modelinin ortaya çıktığına işaret etti.

2004 yılından itibaren ise önceki dönemlerle mukayese edilemeyecek derecede yüksek bir destekle, il genel meclislerinde yüzde 42, büyükşehir belediyelerinde yüzde 46, il belediyelerinde yüzde 40’lık oy oranıyla AK Parti belediyeciliğinin sahneye çıktığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her ne kadar 2009 yılında yüzde 38’e gerilemiş olsa da bu destek 2014 yılında yeniden yüzde 43-45 düzeylerine çıkmıştır” diye ekledi.

Şimdi önlerinde yeni bir seçim ve yeni bir sınavın olduğuna dikkat çekerek, “2019 seçimlerinde sadece Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliğinde değil aynı zamanda belediye başkanlığı seçiminde de asgari yüzde 50+1 oya ulaşmayı hedefliyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediyeciliğin sadece hizmet işi olmadığını, AK Parti belediyelerinin hizmet büyüklüğünün ve kalitesinin diğer belediyelerle kıyaslamanın mümkün olmadığını belirtti.

“BELEDİYECİLİKTE RAKİPLERİMİZLE DEĞİL KENDİMİZLE YARIŞIYORUZ”

Türkiye’deki 1397 belediyeden 884’ünün AK Parti tarafından yönetiliyor olmasının, bu gerçeğin millet tarafından da teyidi anlamına geldiğini ve belediyecilikte de rakipleriyle değil, kendileriyle yarıştıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendimizi rakiplerimize göre ayarlamaya kalksak, yaptıklarımızın yarısına bile ulaşamayız. Aramızda işte o derece büyük bir fark var. Önümüzdeki seçimde çıtayı biraz daha yükseltiyoruz. Milletimizin gönlünde daha fazla yer edinmek için de buna uygun bir vizyon ortaya koymamız, projeler geliştirmemiz, ekipler oluşturmamız gerekiyor” dedi.

“AK Parti belediyelerdeki tecrübelerimizin hizmetlerimizin, başarılarımızın üzerine kurduğumuz hükûmetteki kadrolarımızın özünü de belediyedeki arkadaşlarımızın oluşturduğu bir partidir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediyelerin adeta birer mektep olduğunu söyledi.

“MİLLETİMİZLE OLAN GÜÇLÜ BAĞIMIZI TABANDAN GELEN SİYASET HİKÂYEMİZE BORÇLUYUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Belediyecilikten Türkiye’nin yönetimine, oradan da bölgesel ve küresel bir güç olmaya doğru giden bu yolun doğru bir yol olduğunu sayısız tecrübeyle gördük yaşadık. Milletimizle olan güçlü bağımızı tepeden inme değil de tabandan gelen siyaset hikâyemize borçlu olduğumuz bir gerçektir. Belediyecilik dönemimizde millete hizmet etmenin sadece yol yapmaktan, su, kanalizasyon, ulaşım sorunlarını çözmekten ibaret olmadığını, aynı zamanda gönülleri de yapmaktan geçtiğini yaşayarak gördük” diye konuştu.

Geçen 15 yılda seçmen sayısının 41 milyondan 55 milyonun üzerine çıkarak 14 milyon gencin seçmen olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu tablo bizim de hem AK Parti olarak kurumsal anlamda, hem de bireysel olarak kendimizi geliştirmemiz, yenilememiz, geleceğe hazırlamamız gerektiğini gösteriyor. Esasen her seçim döneminde hem parti teşkilatlarında, hem Meclis’te, hem belediyelerde nispeten kapsamlı bir yenilenmeye gittik. Ancak ülkemiz ve dünya öylesine hızlı değişiyor ki bu değişimi, bu yenilenmeyi, bu tazelenmeyi çok daha köklü bir şekilde yapmamız gerektiği anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

AK Parti teşkilatlarında, Meclis Grubunda ve AK Parti belediyelerinde görev alanların kendisinin gözünde ‘şehrine ve ülkesine çok büyük hizmetler yapmış birer kahraman’ olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim partimizde en vasat arkadaşımızın performansı muhalefet partilerinin yıldızlarından çok daha ileri düzeydedir, çok daha iyidir. Biraz önce de ifade ettiğim gibi bizim ölçümüz kesinlikle diğer partiler ve onların belediye başkanları değildir. Çıtayı o kadar düşürmeye hakkımız yok. Biz kendi kendimizle yarışıyoruz, öyle de devam ediliyor” sözlerine yer verdi.

“BELEDİYELERİMİZİN MİLLETİMİZLE BİRLİKTE VERDİĞİ MÜCADELEYLE 15 TEMMUZ İHANETİ BAŞARISIZ OLMUŞTUR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hükûmetlerimizin hayata geçirdiği reformlarda ilkemiz hep ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışı olmuştur. Belediye başkanlarımız da hemşerilerine en güzel, en medeni hizmetleri vererek, geçmişi ve geleceğiyle şehirlerini yaşatarak aynı yolda ilerlemişlerdir. Şehre hükmeden değil şehre hizmet eden belediyecilik anlayışı ve bulunduğu görevi bir emanet olarak gören belediye başkanları sayesinde bugün bulunduğumuz noktaya ulaştık. Emaneti ehline verme konusundaki hassasiyetimiz, AK Parti belediyelerini milletimizin gözünde hep yüceltmiştir. Aynı zamanda birer demokrasi okulu olan AK Parti belediyeleri 15 Temmuz’da bu sıfatlarının hakkını ziyadesiyle vermişlerdir, kendilerini tebrik ediyorum. Darbecilerin karşısına hem yürekleri ve bedenleriyle, hem de ellerindeki tüm imkânlarıyla dikilen belediye başkanlarımızın, meclis üyelerimizin, belediye çalışanlarımızın her birine ayrı ayrı şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum. 15 Temmuz ihanetinin başarısızlığa uğramasında belediyelerimizin milletimizle birlikte verdiği destansı mücadelenin çok büyük katkısı olmuştur. Büyük Türkiye’yi, güçlü Türkiye’yi 2023 Türkiye’sini yine birlikte kuracak, 2053 ve 2071 Türkiye’sinin temellerini de yine birlikte atacağız.”

“SİYASETÇİLER DAVALARINA VERDİKLERİ KATKI NİSPETİNDE İSİMLERİNİ TARİHE YAZDIRIR”

İsimlerin fani, davanın kalıcı olduğunun altını çizerek, sadakatin davaya gösterilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasetçilerin davalarına verdikleri katkı ve millete yaptıkları hizmet nispetinde isimlerini tarihe yazdırdığını ya da unutulup gittiğini vurgulayarak şöyle dedi: “AK Parti çatısı altında ülkemize ve milletimize hizmet eden bizler isimlerimizi tarihe yazdırabilmişsek ne mutlu bize. Şayet şimdiye kadar bunu başaramamışsak kimseye söyleyecek bir sözümüz de olamaz.”

Belediyelerdeki başarının, 2019 yılında hayata geçecek olan Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminde istedikleri neticeyi alabilmenin en başta gelen şartlarından biri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 Mart’ında aday olacak belediye başkanları ile şu andaki belediye başkanlarından, hedeflerini 2019’un Mart’ına değil, 2019’un Kasım’ına koymalarını istedi.

AK Partili belediyeler hakkında en ufak bir spekülasyona fırsat vermeyecek şekilde çalışmaların yürütülmesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şehirlerdeki, ilçelerdeki, beldelerdeki bütün dedikoduların ortadan kalkması için belediye başkanlarımıza, belediye meclis üyelerimize, il genel meclis üyelerimize çok büyük işler düşüyor” şeklinde konuştu.

“BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ AK PARTİ’NİN YÜZÜNÜ AĞARTAN HİZMETLER ORTAYA KOYMALI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da belediye başkanlarımızdan beklentimiz bellidir. Bizim belediye başkanlarımız şehirlerine yük olan değil, şehirlerinin yükünü omuzlayan, mazeret değil çözüm üreten, AK Partinin yüzünü ağartan hizmetler ortaya koyan kişiler olmalıdır. Bugün Türkiye milletlerin tarihlerinde belki yüzyılda bir yaşadığı kritik bir dönemden geçiyor. Bu dönemde yapacağımız tercihler, hayat geçireceğimiz çalışmalar bizden sonraki nesillerin hayatını doğrudan etkileyecektir. Şayet doğru tercihlerde bulunur, doğru ve güzel işler yaparsak, 2053 ve 2071 Türkiye’si tam da hayal ettiğimiz hedeflediğimiz gibi bir Türkiye olur. Böylesine kritik bir yol ayrımında hiçbirimizin hesabi düşünmeye, nefsimizin peşine takılmaya hakkımız bulunmuyor. Hizmet yarışında en önde de olsak, en geride de kalsak tüm gücümüzle ve imkânlarımızla mücadeleye devam etmeliyiz.”

AK Parti içinde küsmenin, darılmanın ve bu mücadeleye zarar verecek davranışlar içine girmenin hiç kimseye yakışmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü biz sıradan bir parti değiliz, bu parti bir davanın sembolüdür, bunu böyle bilmemiz lazım. Bir davanın eri olmak başkadır, bir siyasi partinin bireyi, elemanı, ferdi olmak başkadır” değerlendirmesinde bulundu.

Belediye başkanlarını birer dava eri, yol arkadaşı ve gönüldaşı olarak gördüğünü sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu dönemde AK Parti’ye zarar verecek her tutum, her söz Türkiye’ye ve milletimizin geleceğine vurulmuş bir darbe olacaktır. Gerek teşkilatlarımızda, gerek belediyelerimizde, gerek diğer kademelerde hiçbir arkadaşımın böyle bir yanlışın içine düşeceğine, böyle ağır bir vebalin altına girmeyeceğine kesinlikle ben inanıyorum” dedi.

CEVAP VER