Ülkenin kanayan yarası haline gelen “Emeklilikte Yaşa Takılanlar“ın (EYT) sorunlarına bir türlü çözüm bulunamıyor.

1999 yılında yasalaşan ve o günden bu yana devam eden Emeklilikte Yaş Sınırı, yıllardan bu yana çalışmasına rağmen emekli olamayan milyonlarca kişinin neredeyse tek sorunu haline geldi. SGK’lı olarak iş günü açısından emeklilik hakkını elde etmelerine rağmen, yaşlarını tamamlamadıkları için emekli olamayan milyonlarca çalışan, bu haklarının iade edilmesini istiyor.

ÖZEL SİGORTA ŞİRKETLERİ DEVREYE GİRSİN

Sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurduğu halde emeklilikte yaş kriterine takılan çalışanların bu mağduriyetlerinin giderilmesi için özel sigorta şirketleri tarafından yeni bir sigorta türünün kapsama alınması çözüm kapısı açabilecek.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB)’nin de katkılarıyla gerçekleştirilecek böyle bir düzenlemeyle; çalışırken belirli miktarda EYT primi ödeyen sigortalılar böylelikle emekliliklerini elde edecekleri yaşa kadar geçen sürede çalışmasalar bile belirli bir miktarda düzenli gelir elde etmiş olacaklar.

Ancak bunun için TBMM’de yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor. Duyarlı vekillerin bu konuyu parti gruplarına ve meclis gündemine taşıması halinde soruna kalıcı bir çözüm bulunabilmesi muhtemel gözüküyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER