Gazeteci Deniz Yücel’in serbest bırakılacağına ilişkin bilginin Alman başkonsolosluk yetkililerine iki gün önceden ulaştığı ve Yücel’i Türkiye’den çıkaran uçağın bile önceden hazırlandığı ortaya çıktı.

Alman vatandaşı ve Die Welt gazetesi muhabiri Yücel, ‘terör örgütü propagandası’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamalarıyla Silivri Cezaevi’nde 354 gün tutuklu kaldıktan sonra 16 Şubat’ta tahliye edilmişti.

Yücel’in serbest kalacağına ilişkin ilk işaret 14 Şubat’ta geldi. Habere göre 9 Şubat’ta Almanya’nın tatil bölgesi Lech am Vorarlberg’de kayak tatiline giden ve 20 Şubat’ta da cezaevinde Yücel’i ziyaret izni bulunan Almanya’nın İstanbul Başkonsolosu Dr. Georg Birgelen, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in bürosundan gelen bir mesajla tatilini yarıda kesti. Mesajda Yücel’le ilgili bir hareketlenme olduğu bilgisi aktarılıyor ve en hızlı şekilde İstanbul’a geri dönmesi isteniyordu.

Birgelen, 14 Şubat’ta  özel bir uçakla İstanbul’a gideceği başkent Berlin’e geçti. Yücel’in de bu uçakla Almanya’ya dönmesi planlandı.

Önce Beşiktaş’taki evine uğramış

Ancak İstanbul’daki mahkemeden çıkacak karar beklendiği için Aerowest firmasına ait uçağın havalanması gecikti. Konsolos Birgelen de daha önce ulaşabilmek için tarifeli bir uçakla İstanbul’a hareket etti.  Aynı dakikalarda Yücel’in eşi Dilek Mayatürk Yücel ve avukatı Veysel Ok da konsolosluk görevlileri tarafından bilgilendirdi.

Birgelen İstanbul’a iner inmez Silivri’ye geçerken, muhtemel tahliye haberini alan bazı Die Welt gazetesi çalışanları ve Yücel’in arkadaşları da İstanbul’a geldi.

Birgelen, inatçı kişiliği nedeniyle Yücel’e tahliye olduktan sonra hemen Türkiye’yi terk etmesi gerektiğinin söylenmemesini istedi. Başkonsolos, Yücel’in Türkiye’de kalması halinde yeniden tutuklanabileceğine ve benzer vakalar olduğuna dikkat çekti.

32. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nden beklenen tahliye haberi ise 16 Şubat Cuma günü öğleden önce geldi. Bakan Gabriel de Deniz Yücel’in ülke dışına çıkış izni olduğu bilgisini verdi.

Ancak Yücel tahliye olduktan sonra hemen havalimanına gitmek istemedi, önce Beşiktaş’taki evine uğramak istedi. Sıkı güvenlik önlemleri altında evine götürülen Yücel, burada arkadaşlarının çektiği ve sosyal medyada paylaşılan görüntülü açıklamasını yaptı. Yücel, videoda neden tutuklandığını ve neden serbest bırakıldığını bilmediğini söylemişti.

Yücel diplomatlarla tartışmış

Yücel evindeyken Birgelen huzursuz anlar yaşadı ve Yücel’in bir an önce uçağa binmesini istedi. Yücel Birgelen’in uyarısıyla arkadaşlarıyla birlikte uçağa binmek için yola çıktı.

Havalimanına giderken Yücel Alman diplomatlarla nereye gidileceğini tartıştı. Deniz ve Dilek Yücel cezaevinde evlendiği ve henüz balayı yapmadığı için arkadaşlarıyla birlikte balayına gitmeleri kararlaştırıldı. Ancak uçağın Berlin’e uğraması ve Alman dışişleri diplomatlarının Berlin’de inmesi üzerinde anlaşıldı.

Uçaktan hiç inmeyen Yücel, eşi ve arkadaşları güneyde, güneşli bir yere gitti. Nitekim Yücel, cumartesi günü Twitter’dan“Almanya’da değilim, dostlarımın arasındayım” mesajını paylaşmıştı. (Diken)

Almanlar 18 yıl hapsi istenen Deniz Yücel için özel uçak kaldırdı

CEVAP VER