Fransa Bisiklet Turunun Kraliçe Etabı olarak tanımlanan Saint-Gervais Mont-Blanc > Courchevel arasındaki 17. Etap Avusturyalı bisikletçi Felix Gall’un galibiyetiyle tamamlandı. Etap finişi 2008 mt rakımlı yüksek irtifadaki Courchevel Altiportu’nda gerçekleşti.

Altiport tanımı, dağlık arazide veya içinde yer alan, küçük uçak veya helikopterlere hizmet veren havaalanları için kullanılıyor.

Altiportlar genellikle yerel topografyaya uyması için atipik (anormal) bir eğime sahip bir piste sahip olmaları ile karakterize ediliyor. Sonuç olarak, bu eğim, uçağın iniş sırasında yavaşlamasına ve kalkış sırasında hızlanmasına yardımcı oluyor. Yüksek irtifa, uçak kanatları için daha az kaldırma ile sonuçlandığından, uçağın kalkış ve inişte daha yüksek hıza ulaşması gerekiyor. Alışılmadık fiziksel özelliklere sahip bu tür hava meydanları, Fransız Alpleri, Himalaya bölgeleri ve Pasifik adaları gibi bölgelerde sık görülüyor.

FRANSA’DA 11 ALTiPORT VAR

2023 Tour De France’da 166 km’lik 17. Etabın bitiş çizgisi olarak kullanılan Courchevel Altiportu’na 22 nolu pist başından giriş yapan bisikletçilerden AG2R Citroen La Mondiale takımının Avusturyalı bisikletçisi Felix Gall zafere ulaşan isim oldu.

Fransız Alpleri’nde bir kayak merkezi olan Courchevel’e hizmet veren bu havaalanı, yüzde 18,6 eğimle yalnızca 537 metrelik (1,762 ft) çok kısa bir piste sahip. Çevredeki dağlık arazi nedeniyle Courchevel’de pas geçme prosedürü yok.

Havaalanı öncelikle Cessna 208 Caravan gibi daha küçük sabit kanatlı uçakların yanı sıra helikopterler tarafından kullanılıyor. Pistin aletli yaklaşma prosedürü veya ışıklandırma yardımcıları yok, bu da siste veya alçak bulutlarda inişi güvensiz ve neredeyse imkânsız hale getiriyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

Fransa’daki 11 adet Altiport ile Fiji ve Nepal’deki önemli altiportların listesi şöyle:

FRANSA

Alpe d’Huez

Courchevel

Corlier

La Rosière, Savoie

La Motte-Chalancon

Megève

Méribel

Peyragudes

Tignes

Valloire

Ua Pou

FİJİ

Koro

NEPAL

Tenzing–Hillary

CEVAP VER