Çin’in yaklaşmakta olan Ulusal Gün kutlamaları öncesinde Pekin’de geçit töreni provaları yapıldı.

1 Ekim’de kutlanacak olan Çin Halk Cumhuriyetinin kuruluşunun 70. Yıldönümü öncesinde gerçekleştirilen provalara Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Hava Kuvvetlerinin Ba Yi akrobasi ekibine ait J-10 savaş uçakları da katıldı.

Bir KJ-2000 Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçağının peşinden arkalarında kırmızı, mavi, sarı ve yeşil renkte dumanlar bırakarak uçan Ba Yi ekibinin sekiz uçağı renkli görüntülere sahne oldu.   

Bu özel günde formasyonda uçarak havada 70 sayısını oluşturacak olan beş J-20 Stealht savaş uçağı ve helikopterler de gösteride yerini alacak.

Provalara Y-20 büyük nakliye uçakları, uçak gemisine konuşlu J-15 savaş uçakları ve Z-10 saldırı helikopterleri de katıldı.

KJ-2000 UÇAKLARI ILYUSHIN IL-76’DAN GELİŞTİRİLDİ

İlk test uçuşunu 2003 yılında gerçekleştiren KJ-2000 Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçağı Çin tarafından, modifiye edilmiş bir Ilyushin IL-76 hava platformu üzerine yerli tasarım elektronik ve radar sistemleri yüklenerek geliştirildi. “Aktif Elektronik Taramalı Dizi Radarı” (Active Electronically Scanned Array/AESA) ile donatılan KJ-2000 uçaklarından Çin Hava Kuvvetleri envanterinde dört adet bulunuyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER