İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, İran’ın her zaman Suriye yasal hükümetini destekleyeceğini söyledi.

Suriye Başbakanı İmad Hamis ile Tahran’da görüşen Cihangiri, iki ülke ilişkilerinin tarihi ve köklü olduğunu ve ilişkilerin devrimden sonra her zaman ilerleme kaydettiğini söyledi.

Bölge ve bölge ülkelerinin tekfirci, radikal ve terörist gurupların belası ile karşı karşıya olduklarını belirten Cihangiri, Suriye gibi ülkelerin bunlarla mücadele için daha çok bedel ödediklerini söyledi.

Dünya’da terörizmle mücadele iddiasında olanların ilk başta terörizmi destekleyen zihniyetle mücadele edip daha sonra teröristlerin mali, askeri ve lojistik desteklerinin kesilmesi gerektiğini ifade eden Cihangiri, “Bunlar terörizmle mücadelenin ön ihtiyaçları ve bunlar yapılmazsa diğer yapılanlar göstermelik şeyler olacaktır. Bu önemli iki hususun yapılması durumunda terörizm kurbanı ülkeler radikal gurupları ülkelerinden kovabilirler’’ dedi.

İran’ın Suriye krizini siyasi yollarla çözmeye çalıştığını ifade eden Cihangiri, “Astana ve Cenevre müzakereleri desteklenmedi ve teröristlerin mali kaynakları kesilmeli, bunlar olduğu takdirde Suriye halkı mevcut krizin üstesinden gelir.’’ dedi.

Suriye halkının kendi kaderini kendisinin belirleyeceğini ifade eden Cihangiri, “Halk yönetim şekli ve yöneticileri ile ilgili karar vermeli ve herkes de buna destek vermelidir’’ dedi.

Tüm devletlerin terörizmle mücadelede Suriye’nin yanında yer alması gerektiğini ifade eden Cihangiri, İran’ın bugüne kadar bunu yaptığını ve bu yolda hareket ettiğini ve Suriye halkına insani yardımları esirgemediğini söyledi.

Cihangiri, Suriye’nin direnişin ön cephesinde olma bedelini ödediğini ifade ederek, “Suriye Siyonist rejim aleyhindeki direnişin ön cephesindedir. Suriye aleyhindeki komploların büyük bir bölümü Siyonist rejimin ve bazı batılı ülkelerin tahriklerinden olmuştur ve Suriye Allah’ın inayetleri ile bugüne kadar direnebilmiştir’’ dedi.

Cihangiri, yeniden imar döneminde Tahran-Şam arasında daha ciddi işbirliği yapılması gerektiğini belirterek, “İran özel sektörü Suriye’nin yeniden imarı için uygun fırsat beklemektedir’’ dedi.

İRAN ÖNEMLİ BİR AKTÖR

Suriye Başbakanı İmad Hamis’de Cumhurbaşkanı Ruhani’nin yemin törenini kutlayarak, “Bu tören İran dostları ve düşmanlarına açık bir mesaj verdi. İran düşmanlarına rağmen iktidarla bölge ve uluslararası alandan önemli bir aktör olarak rol almaktadır’’ dedi.

Hamis, İran ve Suriye’nin terörizm aleyhinde aynı cephede olduklarını belirterek, “Suriye’nin teröristler aleyhinde elde ettiği başarılar İran’ın da başarılarıdır, zira Suriye bunları İran’ın desteklerine borçludur’’ dedi.

Siyonist rejim, ABD ve Arabistan’ın bölgeyi kargaşaya itmek için planlar yaptığını ifade eden Hamis, kargaşanın önüne geçebilmek için geleceğe dönük stratejiler oluşturulması gerektiğini söyledi.

Komplolarla başa çıkmak için ilişkilerin güçlenmesi gereğini vurgulayan Hamis, “Tahran ve Şam arasında siyasi, askeri ve lojistik işbirliği ve koordinasyon en üst seviyededir ve bu koordinasyon Cenevre ve Astana müzakerelerinde de vardır. İran, Suriye ve Rusya işbirliğini arttırarak en kısa sürede hedeflere ulaşmalıyız’’ dedi.

İki ülke ekonomik ve ticari ilişkilerinin gelişmesi gereğini vurgulayan Hamis, ülkesinin İranlı yatırımcıların yatırım yapmalarını desteklediğini söyledi.

CEVAP VER