İslamabat semalarında seyircilere muhteşem bir gösteri sunan Çin’in Chengdu J-10’ları Pakistan Milli Günü’yle birlikte kendi doğum günlerini de kutladı.

Cumartesi günü Pakistan’ın başkenti İslamabat’ta gerçekleştirilen ulusal geçit töreninde Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Hava Kuvvetleri’ne bağlı altı J-10 savaş uçağı tek, çift ve altılı formasyonda heyecan verici bir dizi akrobasi manevrası yaptı.

Çin’in tek kişilik, çok rollü (multirole) savaş uçağı Chengdu J-10’lar 18 dakikalık performansları boyunca Çin ve Pakistan ulusal bayraklarının renklerini temsil eden kırmızı, sarı, beyaz ve yeşil renkte duman bıraktı.

ÇİN SEVİYE ATLADI

Pakistan’da sergilediği performansı 23 Mart 1998’deki ilk uçuşunun 21’nci yıldönümüne denk gelen J-10’un başarılı geçen ilk uçuşunun Çin’i bu konuda dünyanın en yetenekli beşinci ülkesi haline getirdiği belirtiliyor. Ayrıca, dördüncü nesil bu uçağı bağımsız olarak geliştirmesi Çin’i dünyada bu işi başaran üçüncü ülke konumuna getirmiş.

KANART TASARIMA SAHİP

Hizmete giriş yılı 2005 olan tek motorlu, delta kanatlı uçak, kanart tasarıma ve fly-by-wire uçuş sistemine sahip. Konvansiyonel uçaklardakinin aksine, ana taşıyıcı kanatların arkada olduğu, yatay stabilizenin önde olduğu sabit kanatlı bu uçak tipinde ön tarafta bulunan taşıma ya da kontrole yarayan yüzeyler kanart (canard) olarak adlandırılıyor. (Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Saab JAS-39 Gripen’de kanart tasarıma sahip uçaklar arasında yeralıyor.) (Haberola-Necdet Gürsoy)

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

En yüksek hız: 2.327 km/saat

Ağırlık: 9.750 kg

Menzil: 1.850 km

Birim maliyet: 27.840.000 USD (2010)

Motor tipi: Turbofan motor, Saturn AL-31

CEVAP VER