CERN, bugün düzenlenen bir törende, Geniş Hadron Çarpıştırıcısı’ndan (LHC) beri elde edilen en yeni hızlandırıcı olan Linac 4 lineer hızlandırıcıyı tanıttı. Linac 4, CERN hızlandırıcı kompleksini daha yüksek enerjili parçacık demetleri ile besleyecek ve bu da LHC’nin 2021 yılına kadar daha parlak olmasını sağlayacak. Linac 4, 1978’den beri hizmette olan Linac 2’nin yerini alacak ve CERN’in hızlandırıcı zincirinin ilk adımı olacak.

YERİN 12 METRE ALTINDA VE 90 METRE BOYUNDA

Doğrusal hızlandırıcı, bir hızlandırıcı zincirinin ilk temel öğesidir. Doğrusal hızlandırıcıda parçacıklar üretilir ve ilk hızını alır; Parçacık kirişlerinin yoğunluğu ve kuvveti de linac’da şekillendirilir. Oluşturulması yaklaşık 10 yıl alan Linac 4, yerden 12 metre aşağıda bulunuyor ve 90 metre uzunluğa sahip.

ESKİSİNE GÖRE ÜÇ KAT FAZLA IŞIN ÜRETECEK

Linac 4, iki elektronlu bir hidrojen atomundan oluşan negatif hidrojen iyonlarını, negatif iyonları daha da hızlandıran ve elektronları uzaklaştıran CERN’in Proton Sinkrotron Booster’a (PSB) gönderir. Linac 4, önceki selefinin ürettiği enerjinin üç katından fazla olan 160 MeV enerjiye kadar ışın üretebilecek. Enerji artışı, hidrojen iyonlarının kullanımı ile birlikte, ışın yoğunluğunun ikiye katlanmasını sağlayarak LHC’nin parlaklığında bir artışa katkıda bulunacak.

2025 YILINA KADAR ZİRVE PARLAKLIĞI 5 FAKTÖRE YÜKSELTİLECEK

Parlaklık, belirli bir zaman süresi içinde çarpışan parçacıkların sayısını belirten bir parametre. LHC’nin zirve parlaklığının 2025 yılına kadar beş faktöre yükseltilmesi planlanıyor. Bu sistem, 2025-2035 dönemi boyunca yapılacak deneylerde önceki yıla göre yaklaşık 10 kat daha fazla veri toplamasını sağlayacak. Yüksek Parlaklıklı LHC, bugünden itibaren temel parçacıkların daha doğru ölçümlerini ve makinenin mevcut hassasiyet seviyesinin ötesinde nadir bulunan işlemleri gözlemleme imkânı sağlayacak.

CEVAP VER