CERN, Okullar arası “Işın Hattı” (Beamline) yarışmasının galiplerini ilan etti. 43 ülkeden 180 takımın ve yaklaşık 1500 öğrencinin katıldığı yarışmayı Kanada’dan “Charging Cavaliers” ve İtalya’dan “TCO-ASA” takımları kazandı. Eylül ayında CERN’e gelecek olan takımlar burada hızlandırıcı ışını kullanarak kendi deneylerini yapma imkânı bulacaklar.

VİDEO İZLE

KÜÇÜK PARÇALARIN IŞIN YAYILIMINI GÖZLEMLEYECEKLER

Cambridge, Kanada’daki “École secondaire catholique Père-René-de-Galinée” Lisesi takımı “Charging Cavaliers” 6’sı erkek, 7’si kız toplam 13 öğrenciden oluşuyor. Projelerinde parçacık fiziğinin standart modelini sorgulayan ekip, tıpkı SNOLAB’daki parlak ışın yayan SNO + deneyinde olduğu gibi, temel parçacıkları küçük parçalara ayırarak ışın yayılımını gözlemleyecek.

DÜŞÜK MALİYETLİ DEDEKTÖR ÜRETECEKLER

İtalya’nın Fermo kentinde bulunan “Liceo Scientifico Statale” Lisesi Takımı “TCO-ASA” ise 6 erkek ve 2 kız toplam 8 kişiden oluşan bir ekip.

Okullarında bir Cherenkov Dedektörü inşa etmeye karar veren ekibin geliştirdiği dedektör, temel parçacıkları çevreleyen ortamda ışıktan daha hızlı hareket eden parçacıkların etkilerini gözlemleme potansiyeline sahip. CERN’deki Işın Hattı’nda (Beamline) bu dedektörü deneyecek olan İtalyan ekip, dedektörü tamamen düşük maliyetli ve kolayca bulunabilen malzemelerden üretmeyi planlıyor.

CEVAP VER