Çekyalı uçak imalatçısı Aero Vodochody yeni tip L-39NG jet eğitim uçağını tanıttı.

Parça ve alt montaj imalatına 2017 yılında başlanan tek motorlu, yeni nesil uçağın ön seri üretimi Ocak ayında başladı. Hem eğitim hem hafif saldırı uçağı olarak tasarlanan L-39NG’nin ilk uçuşunu yılsonundan önce yapması bekleniyor.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı Odolena Voda tesisinde düzenlenen lansman etkinliğinde konuşan Çekya Başbakanı Andrej Babiš; “Çekya endüstrisinin havacılık sahnesine geri döndüğüne sevindim. Aero Vodochody uçakları her zaman Çekya ordusu tarafından kullanıldı ve sanırım bu yeni nesil uçakta da durum böyle olacak. Bu uçağın başarılı olmasını sağlamak için Aero Vodochody’yi kişisel olarak destekleyeceğim ve diğer bakanlarımın da aynısını yapacağını garanti edeceğim.” dedi.

Şirketin eski L-39 Albatros uçağına getirdiği en önemli değişiklik daha önce Ukrayna’dan tedarik edilen AI-25 motoru yerine Williams International FJ44-4M turbofan motorunun kullanılıyor olması.

Aviyonikler de dahil bu yılın çoğunu iyileştirmelerle geçiren uçağın test programı Ağustos ayında yeniden başlatıldı. Prototip uçağın 2019 yılsonundan önce sertifika alabilmesi için testleri sürdüren Aero Vodochody ilk teslimatı 2020 yılının üçüncü çeyreğinde gerçekleştirmeyi planlıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER