İngiliz Daily Mail gazetesi tarafından yayınlanan bir araştırmada boşanmış olanların demans sürecinin evli olanlara göre iki kat daha hızlı olduğu ortaya konuldu.

Michigan Eyalet Üniversitesi’nden bilim adamları, farklı evlilik koşullarına sahip 15 binin üzerinde insanın davranışlarını gözlemledi. Boşanmış çiftlerin, özellikle erkeklerin hafıza bozukluğunun evli olanlara göre daha fazla olduğu gözlemlendi.

Bilim adamları, “ekonomik gelir düzeyinin” ve “sağlıkla ilgili davranışların” demansı ortaya çıkaran faktörlerden olabileceği görüşünde. Düşük gelir düzeyinin ve yalnızlığın da bu hastalığı beslediği kanısındalar.

Boşanmaya eşlik eden duygusal ve ekonomik baskıya karşı evlilikle gelen sosyal desteğin daha sağlıklı olduğu kaydediliyor.

Uzman araştırmacı Dr. Hui Liu konuya dair yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

“Bu araştırma oldukça önemli. Çünkü ABD’deki yalnız yaşlıların sayısı giderek artıyor. İnsanlar daha uzun yaşıyor ve hayatları daha karmaşık hale geliyor. Bu sosyal durum demans açısından büyük bir risk faktörü. Ancak çoğu zaman göz ardı ediliyor.”

İstatistikler demansın İngiltere’de 850 bin, ABD’de ise 5,7 milyon kişiyi etkilediğini göstermektedir.

Amerikan Psikologlar Derneği’ne göre ABD’li çiftlerin yüzde 40 ila 50’si boşanıyor.

İngiltere’de Ulusal İstatistik Ofisi, 2012 yılında gerçekleşen evliliklerin yüzde 42’sinin boşanmayla sonuçlanacağını bildirdi.

Boşanmanın beyni nasıl etkilediğini ortaya koymak amacıyla yola çıkan araştırmacılar, 2000 ve 2014 yılları arasında Sağlık ve Emeklilik Çalışması’na katılan 15 bin 379 kişiyi inceledi.

52 yaş ve üstü katılımcılar başlangıçta evli, boşanmış, ayrılmış, dul, evlenmemiş veya ilişkide olarak gruplara ayrıldı.

Doktorlar bilişsel işlevlerini her iki yılda bir birebir veya telefonla ölçtü. Araştırma sonuçları, evlenmemiş tüm katılımcıların 14 yıllık çalışma süresince demansa daha yatkın olduğunu gösterdi.

Alzheimer Derneği’nden yapılan açıklamalara göre kadınlarda demans daha fazla olmasına rağmen bu durum boşanmış erkeklerde tam tersi.

Araştırmacılar, ekonomik gelir düzeyinin; boşanmış, dul veya evlenmemiş katılımcılar arasında demans riskini artırdığı görüşünde.

Uzmanlar “kalp için iyi olanın beyin için de iyi” olduğunda hemfikir.

Emory Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada kalp hastalığı olan evli insanların evlenmemiş olanlara nazaran ölme riskinin yüzde 52 daha az olduğunu ortaya koydu. (Şarkul Avsat)

CEVAP VER