Bolivya hükümeti, Amazon havzasındaki orman yangınlarıyla mücadele etmek üzere “747 Supertanker” yangın söndürme uçağı kiraladı.

Devlet Başkanı Evo Morales’in talimatıyla kiralanan “Hava Tankeri 747” Amerikan Global Supertanker firması tarafından işletiliyor.

Sacramento McClellan Havaalanı’ndan kalkan uçak 39 bin feet irtifa ve 610 mph hızda gerçekleştirdiği “duraksız” uçuşun ardından yerel saatle 01.37’de Santa Cruz de la Sierra’daki Viru Viru Havaalanı’na indi.

Ülke genelinde sayısız orman yangınıyla mücadele eden itfaiyecilere yardım etmek amacıyla kiralanan ve dünyadaki en büyük hava itfaiye uçağı olan “747 Supertanker” 72.680 litre su ya da alev geciktirici malzeme taşıyabiliyor.  

HAVA TANKERİNİN ETKİSİ SINIRLI

Orman yangınlarını söndürmede direkt olarak etkili olmadığı belirtilen hava tankeri, rüzgârın fazla olmadığı ideal koşullarda, yer ekiplerinin hareket etmesini ve yangını bastırmasını sağlamak üzere bir süreliğine yangının yayılmasını geciktiriyor. Alanda herhangi bir kara ekibi yoksa havadan atılan suyun etkisi geçici oluyor.

Sert rüzgârlar esnasında ise hedefin dışına atılan su ya da geciktirici malzeme yanan közü yaklaşık 2 km ileri taşıyarak nokta yangınlar başlatabiliyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER