ABD Başkanı Joe Biden, gelecek “Air Force One” VC-25B başkanlık uçağı için mevcut “Air Force One” VC-25A’nın görünümüne çok benzeyen ve aynı zamanda 21. Yüzyıl için modernleşen bir dış görünüm tasarımını seçti.

Yapım aşamasındaki iki yeni Air Force One jeti için Cuma günü yeni bir renk şeması seçildiğini açıklayan ABD Hava Kuvvetleri, eski Başkan Donald Trump tarafından seçilen daha koyu kırmızı, beyaz ve mavinin kaldırıldığını ve klasik tasarımın modernize edilmiş bir versiyonunun seçildiğini duyurdu.

ABD Eski Başkanı Donald Trump’ın önerdiği Air Force One tasarımı

Renk düzeni aynı zamanda Trump’ın Air Force One için istediği, uçağın ortasında koyu kırmızı bir şerit ve karın altında koyu mavi bir şerit bulunan tasarımı da ortadan kaldırıyor. Trump’ın tercih ettiği renk şemasının, ek mühendislik gerektireceği, yapım süresini ve zaten çok sayıda gecikme yaşayan uçağın maliyetini artıracağı için geçen yıl reddedildiği doğrulandı. ABD Hava Kuvvetleri, koyu mavi boyanın uçaktaki karmaşık elektronik bileşenleri aşırı ısıtmakla tehdit ettiğini ve ek Federal Havacılık İdaresi (FAA) yeterlilik testi gerektireceğini açıkladı.

İLK UÇAK 2027 YILINDA TESLİM EDİLECEK

Bunun yerine, bilindiği şekliyle “Gelecek Hava Kuvvetleri Bir” (Next Air Force One), küçük bir istisna dışında, yerini aldığı uçakla büyük ölçüde aynı renklere sahip olacak. Görüntülerde, burnun etrafındaki mavi tonlar görülüyor. Uçağın motorları, mevcut kızılgerdan kuşunun yumurta mavisinden daha koyu bir renk olacak. Genel plan, Air Force One’ın 60 yıl önce Başkan John F. Kennedy’nin Beyaz Saray’da olmasından bu yana sergilediği tasarıma sadık kalıyor.

Eski ABD Başkanı John F. Kennedy’e tahsis edilen Air Force One uçağı

ABD Hava Kuvvetlerine göre Başkan Joe Biden, Boeing’in değiştirilmiş bir 747-8i olan VC-25B uçağı için mühendislik, sertifika hazırlığı ve daha fazlasını yürütebilmesi için yeni tasarımı seçmek zorunda kaldı. Bu adımlar, Boeing’in şu anda yapım aşamasında olan filodaki iki uçağı da değiştirdiği ve test ettiği için gerçekleşecek.

İlk VC-25B’nin 2027’de, ikincisinin ise ondan bir yıl sonra teslim edilmesi planlanıyor. Yeni seçilen boya şeması ve uygulaması programın maliyetini artırmayacak.

Boeing, iki yeni uçağı yapmak için 2018’de o zamanki Başkan Trump ile anlaşma yaptı. O sırada Trump, uçakların 2021’e kadar hazır olmasını istedi, ancak proje bir dizi gecikmeyle karşı karşıya kaldı.

Covid-19 salgını, insan gücü eksiklikleri ve tasarım zaman çizelgeleri de dâhil olmak üzere bir dizi faktör, projede biriken gecikmelere katkıda bulundu. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER