Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Şu coğrafyayı görüyorsunuz. Bu coğrafyada Türkiye sığınmacı kabul ediyor. Bu olaylar bizim başımıza gelse bizim gidebilecek başka bir toprağımız, başka bir vatanımız yok. Şehit kanlarıyla sulanmış olan bu toprakların kıymetini çok iyi bilmemiz, birbirimize kenetlenmemiz lazım. Birlik ve beraberliğimizi korumamız gerekiyor” dedi.

Bayraktar, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas’ın doğu, batı, güney ve kuzey yollarının kesiştiğini önemli bir kavşak noktası olduğunu bildirerek, “Yüzölçümünde Konya’nın ardından ikinci, tarım alanlarında Konya ve Şanlıurfa’nın ardından üçüncü olan Sivas, 1238 köyü, 766 mezrasıyla kırsal kalkınmayla gelişerek, ilin ve civar illerin göç vermesini önleyecek kadar önemli bir ilimiz” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte 4. Sivas Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı AGROSİVAS’2017’nin açılışına katıldı.

Bayraktar, fuarda yaptığı konuşmada, fuarın Sivas’ta düzenlenmesi çok anlamlı olduğunu, nüfusun yüzde 65’inin tarımla iştigal ettiğini, tarım potansiyelinin hızla geliştiğini belirtti.

Sivas’ın kırsal kalkınma açısından da önemli bir il olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Ankara’dan Kars’a kadar giden şeritte kırsalda bir boşalma görüyoruz. Sivas, 1238 köyü, 766 mezrasıyla bu manada bir laboratuvar gibi… Kırsal kalkınmayla gelişerek, ilin ve civar illerin göç vermesini önleyecek kadar önemli bir ilimiz. Bu kadar önemli bir il. Bu manada böyle önemli bir ilde tarım fuarı düzenlenmesi çok önemli” dedi.

 -“Gıdaya olan talep artıyor”-

Tarımın dünyada stratejik bir sektör olduğunu bildiren Bayraktar, şöyle konuştu:

“2050 yılında dünya nüfusu 9,8 milyara ulaşacak. Bunun dışında gelişmekte olan ülkelerde et ve süt talebi artıyor. Biyoyakıt ve biyodizel üretimlerinde hızlı bir artış var. Ama çok daha önemlisi artık dünyada küresel ısınma tarım ürünlerinde arzı yavaşlatmaya başladı. Zaman zaman bizi de vuruyor. Biraz evvel üreticilerimiz geldiler dediler ki ‘Tarım Bakanımıza iletir misiniz? Biz bu sene buğdaydan verim alamadık. Borçlarımız var. Borçlar ertelenmeli’ dediler. Bu talebi, Tarım Bakanımıza biraz evvel arz ettim. Tabii bu bir kararname meselesi… Biz görevimizi yaptık. Bakanlar Kurulu’ndan çıkması gerekiyor. Doğal afetler dünyayı da vuruyor, zaman zaman Türkiye’yi de vuruyor. O zaman ne yapmak lazım? Bununla ilgili ülkemizde tedbirleri almamız ve potansiyelimizi en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor.”

 

-“Tarım önemini, reel sektör olduğunu bilmeyenler var”-

Tarımın fevkalade önemli bir reel sektör olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Tarım reel sektör ama üzülerek ifade ediyorum bunu bilmeyenler var. Bizim sanayiden bir farkımız yok. Onlar kapalı ve korunaklı alanlarda üretimlerini gerçekleştirirken, bizim çiftçimiz doğal afetlere maruz kalarak açık alanlarda üretim yapıyor. Farkımız bu. Mayıs ayının istihdam rakamları açıklandı. 5 milyon 577 bin istihdamla sanayiyi geçtik, sanayiden fazla istihdam sağladık. Sanayi 5 milyon 386 binde kaldı. Ve işsizliği de 2 puan aşağı çektik. Sektörün önemi anlaşılamıyor. Bunu söylemek zorundayız. Biz kimsenin rakibi değiliz. Sanayicimiz, tüccarımız hatta finans ayağımız var. Finans çevreleri de bize lazım. Ticaret erbabı da paydaşlarımız. Bu ülkede beraber çalışmak ülkenin kalkınmasına katkı sağlamak zorundayız.

 

-“Başka toprağımız, başka vatanımız yok”-

Coğrafyayı görüyorsunuz. Bu coğrafyada Türkiye sığınmacı kabul ediyor. Bu olaylar bizim başımıza gelse bizim gidebilecek başka bir toprağımız, başka bir vatanımız yok. O açıdan şehit kanlarıyla sulanmış olan bu toprakların kıymetini çok iyi bilmemiz, birbirimize kenetlenmemiz lazım. Birlik ve beraberliğimizi korumamız gerekiyor. Sektörlerimizin menfaatini azami ölçüde korumamız lazım. Çünkü birbirimize ihtiyacımız var. Biz bu ülkede üretmezsek sanayici neyi işleyecek? Ham maddeyi nereden bulacak? Üreten insanlara kıymet vereceğiz. Bu insanların toprakta kalmasını, ürünlerinin değer kazanmasını sağlayacağız.”

 

-“Süt hayvancılığını ayakta tutamazsak, beside şansımız olmaz”-

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yaptığı açıklamada, “ben birkaç sene içinde et ithalatını önleyeceğim” dediğini bildiren Bayraktar, şunları söyledi:

“Destekliyoruz. Tabii olması gereken de bu. Yalnız, bu ülkede biz süt hayvancılığını ayakta tutamazsak, materyal oradan geliyor. Besi hayvancılığında başarı şansımız olmaz. Buradan özellikle sanayicilerimize sesleniyorum. Her şeyi devletten beklemeyelim. Bu süt fiyatları, Et ve Süt Kurumu’nun da devreye girmesiyle bir seviyede gidiyor ama bir kilogram süt satan üreticim bir kilogram yem alamıyor. Bu pariteyi yukarı çekmemiz lazım. Siz de biraz gayretin içinde olun. Tarım Bakanımızın, bu hedefe ulaşması için hep beraber elbirliği yapalım. Üreticimizin kazanmasını saylayalım ki üreticimiz hayvanlarını kesmesin, üreticimiz ayakta kalsın besi hayvancılığımız gelişsin.

Sivas’ta 95 dekar civarında bir işletme büyüklüğü var. Türkiye ortalamasının üzerinde… Parsel büyüklüğü ne kadar 10 dekar. Yani 9,5 parsel. Bölünmüş, parçalanmış. Türkiye ortalaması da 61 dekar işletme büyüklüğü 10 parsel. Bu manada Arazi Kullanım ve Toprak Koruma Kanunuyla Medeni Kanunun miras hukukuyla alakalı maddelerinin değiştirilmesi gerçekten hayati önemde olduğunu önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Biz 1926’de İsviçre’den bu kanunu aldık. İsviçre değiştirdi biz yıllarca değiştirmedik. Arazilerimizi parçalamaya devam ettik.

Bu kanun parçalanmayı önleyecek bu kanundur. Önümüzdeki yıllarda Sivas da bunun faydasını görecektir. Arazi toplulaştırmasıyla beraber işletmelerimizi inşallah büyütüp daha verimli üretim yapacağız.”

Bayraktar, fındıkta yaşanan sorunu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba’ya iletti.

 

-“Çiftçimizi mutlaka suyla buluşturmamız lazım”-

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ı ziyaretinde konuştuklarını, bu bölgede sulama yatırımlarının fevkalade önemli olduğunu belirten Bayraktar, şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz günlerde Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu, Sivas’ta 23 tane baraj ve göletin bitirildiğini müjdelemiş. Önümüzdeki yıl da 21 tane baraj ve göletin bitirileceğini ifade etmiş. Sayıyı 62 adede çıkaracağı sözünü de vermiş. Bu barajlar, göletler bitmelidir. Çiftçimizi mutlaka suyla buluşturmamız lazım. Yalnız burada bir problem var. Bunun maliyetle ilgili veya başka nedeni olabilir. Üzerinde çalışıyoruz. Sivas’ta suya kavuştuğu halde üreticilerimizin bir kısmı su kullanmıyor.  Bunun üzerinde biraz durmamız lazım. Biz ne yaparsak yapalım, sektörde hangi desteği verirsek verelim. Eğer çiftçimizi bilgiyle buluşturamadığımız takdirde bizim verimlilik noktasında netice almamız mümkün değildir. Fuarlar da bu anlamda önemlidir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık, Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarımızla değişik protokollerimiz var. Bu protokoller çerçevesinde Türkiye’nin çok değişik yerlerinde, illerinde, bölgelerinde 60 bin çiftçiyi birkaç yıl içinde eğittik. Bu yetmez. Sayın Milli Eğitim Bakanım, sizi de bu protokole, Tarım Bakanımız da uygun görürse dahil etmek istiyoruz. Hatta Sivas’ta hemen bir eğitim verelim. Kursiyerlerin sertifikalarını da gelelim beraber dağıtalım. Bu su olabilir. Suyu bulduğu halde bu çiftçi suyu niye kullanmıyor? Bu fevkalade önemlidir. Sayın Milli Eğitim Bakanımızdan söz aldık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız da tabii evet diyorlar. Ankara’da bir protokol imzalayalım, Sivas’ta eğitim çalışmalarına başlayalım. Her şeyin başı bilgidir. Çiftçiyi bilgiyle ulaştıramazsak hedeflerimize ulaşamayız. Hedefimiz ne. 52-53 milyar dolarlık milli hasılaya katkı değil. 100 milyar doların üzerine bunu çıkarmamız, 40-50 milyar dolarlık ihracat yapmamız, bu hedeflere ulaşmak için de elbirliğiyle çalışmamız lazım. Allah bu ulvi yolda bizim yar ve yardımcımız olsun.”

Fuarda emeği geçen herkese teşekkür eden Bayraktar, fuarın sadece bölge çiftçisine, bölge ekonomisine değil, Türkiye’deki tüm çiftçilere ve ülke ekonomisine hayırlar getirmesini, katkılar sunmasını diledi.

 

-Tarım Bakanı Fakıbaba-

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, fuarda yaptığı konuşmada, toprağı suyla buluşturur, çiftçiler eğitilirse, Türkiye’nin önünün açılacağını, Türkiye’nin hızını kimsenin engelleyemeyeceğini söyledi.

Su ve eğitimin her ülkede önemli olduğunu, su toprakla buluştuğunda çiftçilerin çok önemli işler başaracağına inandığını belirten Fakıbaba, “esas devlet vatandaşın kendisi. Biz sizin hizmetkarınızız, bakanıyla, başbakanıyla, memurlarıyla, bürokratlarıyla, vekilleriyle… Biz sizin için varız. Üreten, arada katma değer sağlayan ve tüketen 80 milyon halka büyük saygı duymak lazım. Sivas’a da Şanlıurfa’ya verilen destek kadar destek verilecek” dedi.

 

-Milli Eğitim Bakanı Yılmaz-

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, fuarda yaptığı konuşmada, tarımın stratejik bir sektör olduğunu, enerji güvenliği kadar gıda güvenliğinin de önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin birçok tarım ürününde kendisine yettiğini ve bundan sonra da bunu geliştireceklerini aktaran Yılmaz, “Sivas’ın yüzde 66’sı geçimini tarımdan sağlıyor. Sivas, üretimde, yulaf ve korungada Türkiye birincisi, buğday ve aspirde Türkiye üçüncüsü, yonca, tritikalede Türkiye beşincisi, şeker pancarı ve patateste Türkiye yedincisi, kayısıda Türkiye sekizincisi, arpada Türkiye dokuzuncusu, süt ve bal üretiminde yedinci, alabalık üretiminde beşinci sırada. Göç var, tarımda çalışan da azalıyor ama buna rağmen et, süt üretimi gerek Türkiye gerekse de Sivas’ta artıyorsa, nüfus azalmasına rağmen tarımda üretim artmışsa verimliliği yakalamışız demektir” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından TZOB Genel Başkanı, Bakanlar Yılmaz ve Fakıbaba ile Vali Davut Gül ve diğer ilgililer, kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi.

Fuarı gezen protokol, stantlardaki yöresel ürünleri inceledi ve Kangal köpeklerini sevdi.

Fuara TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şinasi Özdemir ile Sivas ve çevre illerden gelen Ziraat Odası başkanları da katıldı.

CEVAP VER