Anafartalar Caddesi’nden Sobacılar Çarşısı’na inen merdivenlerde sık sık görülen gezen tavuk ve horozlar yediden yetmişe herkesin ilgisini çekiyor. Beslediği Brahma cinsi Hint horozu ve tavukları haymanagazetesi.org internet haber sitesine değerlendiren MT Yumurta sahibi Mete Tansel, yumurta almaya gelenlerin karşılaştıkları bu manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediğini, esnafın da bu durumdan oldukça memnun olduğunu söyledi.

Nadir bulunan türde bir horoz

Tansel, “Horozumuzun cinsi paçalı Brahma, büyük ve etkileyici görünüme sahip bir Hint horozu. Cins bir hayvan, Türkiye’de çok fazla yok bu türden, adı Küheylan. Çoğunlukla ev yemeğiyle besliyoruz. Altan Sokak ve Kafkas Oteli civarını mesken tutmuş durumda.” dedi.

Buradaki tavukları da sembolik olarak, göstermelik getirdiklerini belirten Tansel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buradaki tavuklara eğlencelik bakıyoruz. İsteyen olursa satıyoruz. Bunlar daha ferik yani yavru, henüz yumurtlamıyorlar. İki ay sonra yumurtlamaya başlarlar.

Yaklaşık 10 yıldır bu sektörün içindeyiz. Kendi üretimimiz olan yumurtalar Nallıhan Eymir Köyü’nden, kayınpederime ait Eymir Besi Çiftliğinden geliyor. Her sabah kamyonla gelir, günlük ve taze.”

En uygun fiyat bizde

Mete Tansel, satış reyonundaki yumurta fiyatlarıyla ilgili bilgi verirken de şunları söyledi:

“Fiyatlarımıza gelince 30’lu yumurta şu anda 80 lira. Ankara’da bir tek ben satıyorum 30’lu yumurtayı 80 liraya. Kimse satamaz bu fiyata, üretici olduğumuz için biz kendimiz üretip kendimiz satıyoruz. 80 TL’den başlıyor 180 liraya kadar yumurta var.

Hindi yumurtası sağlık açısından faydalı

Üretici olarak sadece tavuk yetiştirdiklerini ifade eden Tansel, sözlerini şöyle tamamladı:

“Tek sarılı, çift sarılı hindi yumurtası var. Özellikle hindi yumurtası çok faydalı, güzel bir yumurta. Kan bağışıklığını düzenliyor, kanser hastalarına doktor reçete yazıyor bu yumurtayı. Hücre yenileyici özelliği var, o yüzden çok faydalı. Ayrıca bıldırcın yumurtası, ördek yumurtası ve organik yumurtalar var. Çiftliğimizde kümes hayvanı olarak sadece tavuk yetiştiriyoruz. Diğerlerini dışarıdan temin ediyoruz.”

Brahma horoz davranışları

Her hayvanın belirli davranışsal özellikleri bulunduğu gibi, Brahma horozu da belli başlı özelliklere sahiptir. Bu hayvanlar oldukça sakin olmalarıyla birlikte kolay bir şekilde eğitilebilmektedirler. Brahma türü kolayca korkup kaçmadıkları gibi çocukları da korkutup zarar vermezler. Tehlike anlarında korkmadıkları için kaçmazlar ve bu sebeple bu hayvanların korunması gerekmektedir. Sakin bir hayvan olmaları sebebiyle onları beslemek oldukça kolaydır ve bu hayvanlar çok meraklıdır. (Kaynak: haymanagazetesi.org)

CEVAP VER