Soğuk bir havada Ulus, Sobacılar Çarşısı’ndan geçerken adeta sokağı ısıtan sobalar ilgimizi çekti. Açık havada bu kadar ısı yayabilen ve öğrendiğimize göre “Pelet” denilen sıkıştırılmış çam talaşı yakan bu sobaları haymanagazetesi.org İnternet Haber Sitesi’ne değerlendiren Aybar Metal Satış Müdürü Yakup Kaymak, sobanın Türkiye’de ilk patentinin kendilerine ait olduğunu söyledi.

Şu an yok satıyoruz

Kaymak,  “Pelet sobası için ‘Bacası var dumanı yok’ diyoruz, temiz bir yanma sağlıyor. 100’lük 3,2 mm kalınlığında etli profilden yapılıyor.” dedi.

Sobaya talebin çok olduğunu ve şu anda yok sattıklarını söyleyen Kaymak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Her mekâna uygun sobalar var

“60 m2’lik bir alanı ısıtmak için kullanılan sobanın fiyatı 7 bin 500 TL, 110 m2’nin 12 bin TL, kat kaloriferi sistemleri 65 bin TL, tek katları ısıtan sistemlerse 45 bin lira. Dubleks binalarda 12 tane 1 mt petek bağlanır. Tek katta 7 x 1mt petek olur. Otomatik manuel’dir hava ayarlarını yapınca kendi kendine alır verir.

Almanya’dan gelen yanmaz boyanın kilosu bin 200 lira. Camı, boyutuna göre 800 TL’den başlar, 5 bin liraya kadar gider.

Şömine tarzı vs çok çeşitleri var. Talep çok olduğu için en erken 4 gün, 1 haftada verebiliyoruz.

Her türlü çekirdeği yakıt olarak kullanır

Satış Müdürü Yakup Kaymak, pelet yakıt fiyatlarıyla ilgili bilgi verirken de şunları söyledi:

“Pelet, çam talaşının sıkıştırılmış hali. 1 ton pelet yakıt 3,5 ton odun yerine geçer. Pelet’in kilosu 8 TL, tonu 8 bin lira. Ankara Büyükşehir Belediyesi de üretiyor, 20-25 kg’lık kolide satıyor. Onun tonu 6 bin 750 liraya geliyor. Bu soba ayrıca fındıkkabuğu, zeytin çekirdeği, çekirdek olan ne varsa hepsini yakar, çekirdekler yağlı olduğu için.

Çankaya’dan, Ümitköy’den gelen müşterilerimiz de var. Zenginler gaz yakmamak için tercih ediyor. Şu an 7 ülkede ve Türkiye’nin 23 ilinde bayimiz var.

Hem seri hem özel üretim var

Çalışanlarının tamamının ustalık ve kalfalık belgesine sahip olduğunu ifade eden Kaymak sözlerini şöyle tamamladı:

“Ulus, Sobacılar Çarşısı, Tenekeciler Sokak’taki işyerimizde 15 çalışan var. Siteler, Demirhendek Caddesi’ndeki fabrikamızda 20 kişi çalışıyor. Seri üretim sobalarımız fabrikada, özel üretim sobalarımız Sobacılar Çarşısındaki işyerimizde üretiliyor.

Patronumuz Volkan Aybar’ın tasarımıyla TSE’ye patent başvurusu yaptık, 2-3 ayın sonunda onaylandı. Türkiye’deki ilk Pelet Soba’nın patenti de bize ait.” (Kaynak: haymanagaetesi.org)

 

CEVAP VER