Kazakistan Cumhuriyeti Kızılorda Eyaleti Kültür ve Sanat Günleri, 12-15 Nisan 2017 tarihlerinde TÜRKSOY, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kazakistan Kızılorda Valiliği işbirliği ile Azerbaycan’da gerçekleştirildi. Etkinlik Azerbaycan Cumhuriyeti ve Kazakistan Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 25. yıldönümüne ithaf edildi. Etkinlik kapsamında Azerbaycan’ın başkenti Bakü ve 2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti Şeki şehirlerinde TÜRKSOY etkinlikleri gerçekleştirildi.

Azerbaycan’da Kazakistan Kültür ve Sanat Günlerinin açılışı, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Ebülfes Garayev’in katılımlarıyla 12 Nisan 2017 tarihinde Bakü’de bulunan Azerbaycan Devlet Musikili Tiyatrosu’nda yapıldı. Açılışta, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Adalet Veliyev, Kazakistan Cumhuriyeti’nin Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçisi Beybit İsabayev ve Kazakistan Cumhuriyeti Kızılorda Eyaleti Meclisi Genel Sekreteri Naurızbay Baykadamov’un yanı sıra çok sayıda davetli yer aldı.

Gerçekleştirilen açılış konuşmalarının ardından Azerbaycan Devlet Musikili Tiyatrosunun sahnesine Kızılorda Eyaleti Filarmonisinin orkestrası ve sanat ustaları çıktı. Dinleyicilerin büyük beğenisini kazanan konserde Kazak ve Azerbaycan eserlerinden seçilmiş bir repertuvar icra edildi.

Kazakistan Cumhuriyeti Kızılorda Eyaleti Kültür ve Sanat Günleri, 13 Nisan tarihinde Kızılorda Eyaleti N. Bekejanov Kazak Dram Tiyatrosunun Azerbaycan’ın ünlü oyun yazarı M.F. Ahundzade’nin “Müsyö Jordan ve Derviş Mesteli Şah” komedisi esasında hazırladığı “Gitmeyeceksin! İşte, gitmeyeceksin” isimli eserin sahnelenmesi ile devam etti. Bakü’de bulunan Azerbaycan Devlet Rus Dram Tiyatrosunda seyircilerle buluşan eser tiyatro severlerin büyük beğenisini kazandı.

Başkent Bakü’de 12-14 Nisan 2017 tarihileri arsında düzenlenen etkinlikler, 14-15 Nisan 2017 tarihlerinde Şeki’de devam etti. 2016 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını başarıyla taşıyan Şeki şehri bir kez daha Türk dünyası sanatçılarına ev sahipliği yaptı. Şeki Devlet Dram Tiyatrosu sahnesinde gerçekleştirilen Kazakistan Cumhuriyeti Kızılorda Eyaleti Kültür ve Sanat Günleri’ne Şeki halkının ilgisi yoğun oldu. Etkinliklere Şeki Bölgesel Kültür İdaresinin Başkanı Mirvari  Zeynalova, Şeki Devlet Dram Tiyatrosu  Genel Yönetmeni Mirbala Selimli, Kazakistan Cumhuriyeti Kızılorda Eyaleti Kültür Müdürü Yerjan Abdrahmanov ve yönetmen Murat Ahmanov’un yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Azerbaycan’da Kazakistan Kültür ve Sanat Günleri konserlerinde Muslim Amze, Kelumjay Botabayev, Jıray Ruslan Axmetov, Talqat Musabayev, Venera Alpısbayeva, Samal Bayseytova, Maksat Makulbekov, Maqjan Amanjolov gibi pek çok ödüllü şef ve müzisyen yer aldı. Kızılorda Eyaleti N. Bekejanov Kazak Dram Tiyatrosunun “Gitmeyeceksin! Dedim, gitmeyeceksin” oyununu  ise yönetmen Murat Ahmanov; Mirbala  Selimli, Serik Pirmahan, Bakıtbek Temirbekov, Rüstem İztayev ve Marjan Abişeva’nın destekleri ile sahneye koydu.

2017 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti Türkistan’ın bulunduğu Kazakistan ve 2016 yılında bu unvanı başarıyla taşıyan Şeki şehrinin bulunduğu Azerbaycan arasında, TÜRKSOY’un katkılarıyla hayata geçen bu festival, Türk Dünyası Kültür Başkenti programının şehirlerimizi ve halklarımızı birbirine yakınlaştıran özelliğini bir kez daha vurguladı.

CEVAP VER