Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili, Sayın, Fatma Yıldırım Hanımefendiden anlamlı yazı aldım. Üslubuna dokunmadan aynen siz değerli okurlarıma sunmaktan onur duymaktayım…

Azerbaycan-Türkiye ilişkileri dostluk ve kardeşlik üzerine kuruludur. Azerbaycan’ın Bağımsızlığını kazanmasının ardından Türkiye ile her alanda ilişkiler istikrarlı bir şekilde gelişiyor. Bugünkü ilişkilerimiz de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Azerbaycan’ın acısı acımız, sevinci sevincimizdir” ve Milli liderimiz, Sayın, Haydar Aliyev’in “Biz bir milletiz, iki devletiz” felsefesine dayanmaktadır.

Azerbaycan ve Türkiye’yi tarihi, ulusal, dini ve kültürel kökleri birbirine bağlamaktadır. Her zaman manevi bir bağımız olmuştur. 70 yıl boyunca Sovyetler Birliği içerisinde kalmamız, Türkiye ile ilişkilerin kurulması kısıtlansa da halk bu sevgiyi her zaman kalbinde yaşatmıştır. Çok iyi hatırlıyorum, gençliğimizde tüm kısıtlamalara rağmen, zorluklarla içerisinde elde ettiğimiz Türk sanatçılarının şarkılarını gizlice ve özlemle dinlerdik. Eminim Türk insanı da bu özlemi yaşamıştır…

Günümüzde ise bağımsız devletler olarak ilişkilerimiz dostluk, kardeşlik ilkelerine ve stratejik birliğe dayanmaktadır. Bugün, tarihi köklere ve kardeşliğe dayanan Azerbaycan-Türkiye ilişkileri, siyasi, ekonomik, ticari, insani, askeri ve diğer alanlar dâhil olmak üzere her alanda en üst düzeydedir. Her iki ülke de uluslararası alanda birbirini açıkça desteklemektedir. Halklarımızın aynı soy, dil, din, kültür ve daha birçok bağa sahip olması bu iki ülkeyi her zaman birbirine yakın kılmış, sevinçlerimiz ve üzüntülerimiz hep aynı olmuştur.

KARDEŞ DEVLETLERİN BİRLİKTELİĞİ EBEDİ OLACAKTIR 

Türkiye-Azerbaycan ilişkileri sağlam bir temele sahiptir. Tarihsel dostluk, karşılıklı güven, samimi ilişkiler ve yüksek stratejik ortaklık temelinde kurulmuş Azerbaycan-Türkiye ilişkileri sürekli güçlenmektedir.

Bugün ülkelerimiz arasındaki ilişkiler, her iki ülke Cumhurbaşkanının izlediği maksatlı politikanın mantıklı bir sonucu olarak daha üst bir seviyeye ulaşmakta ve birçok alanda niteliksel olarak yeni bir seviyeye taşınmaktadır. Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin bu kadar yüksek bir düzeyde gelişmesi, sadece bu ülkelere değil, aynı zamanda bölgenin genel gelişimine ve istikrarına da önemli katkı sağlamaktadır.

Azerbaycan-Türk kardeşliğini ve işbirliğini her alanda sürdürülebilir şekilde geliştirmeyi başaran Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, devletlerarası düzeyde olduğu kadar kişisel ilişkilerde de gerçek kardeşliği sergilemeleri halklarımızın sevincine sebep oluyor. Her iki ülkenin liderleri, çeşitli Uluslararası etkinliklerde her zaman birlikte hareket ediyorlar. Sonuçta hakiki kardeşlerin ruh birlikleri, aynı fikir ve düşünceye sahip siyaset ustaları, kardeş ülkeler arasındaki uluslararası tüm Projelerin yüksek başarıyla gerçekleşmesine vesile oluyor.

TÜRKİYE, VATAN SAVAŞI’NDA YANIMIZDA DİMDİK DURUYORDU 

30 yıl önce Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarının 2020 yılında, 44 günlük Vatan Savaşı operasyonu ile Ermeni işgalinden kurtarılmıştır. Bu savaşta Türkiye devletinin, özellikle Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat Azerbaycan’a yapmış olduğu manevi ve diplomatik destek, kelimenin tam anlamıyla özgür kardeşlik kutlamasıydı. Vatan savaşı sırasında Türkiye’nin tüm devlet kurumları ve tüm toplumu, Azerbaycan’ın zaferi için her alanda büyük bir kararlılık gösterdi. Başta AK Parti ve Azerbaycan sevdalıları tüm güçler Azerbaycan Türklerinin yanında yer aldılar. AB devletleri ve Batılı devletlerin tüm baskılarına rağmen kardeş Türkiye devleti anbean yanımızda oldu, gerçek kardeşlik mevkiinden geri adım atmadı. Semanın engin zirvelerinde dolaşan Türkiye dronları düşmanın yerleşme noktalarını mahvederek zaferimizi sonuçlandırmış oldu. Sadece dronların şahin uçuşları zaferimizde büyük etkisi olduğunu tüm dünya insanları da izlediler…

Vatan Savaşı’ndaki zaferimiz şu gerçeği dünyaya beyan etmiş oldu: Türkiye Devleti bölgede İstikrarın, Barışın sağlanmasında kilit role sahiptir. Bizzat Türkiye-Rusya arasındaki iyi komşuluk ve karşılıklı istişareler sonucunda, 10 Kasım 2020 tarihinde Anlaşma imzalandı. Ayrıca ateşkesi gözlemlemek için bir “Ortak İzleme Merkezi”nin kurulması planlandı. Türk-Rus “Ortak İzleme Merkezi” 30 Ocak’ta faaliyete başladı. Bu merkezin faaliyeti, Türk Ordusunun buraya katılımı Azerbaycan’da büyük bir sevinçle karşılanmıştır.

“ORTAK İZLEME MERKEZİ” KURULMUŞTUR 

Türk-Rus Ortak İzleme Merkezi’nin faaliyete geçmesi, bölge için barış ve işbirliği açısından da büyük önem taşıyor. “Ortak İzleme Merkezi’nin kurulma amacı, savaştan yeni çıkan bölgedeki durumu kontrol etmektir. Bu açıdan bakıldığında şu anda bölgede yeni jeopolitik gerçeklerin ortaya çıktığını ve Vatan Savaşı’ndan sonra bölgedeki jeopolitik durumun önemli ölçüde değiştiğini düşünüyorum. Kardeş Türk askerlerinin azat olunan topraklarımızda hizmete başlaması, bu bağlamda yeni jeopolitik gerçekliğin başarılı bir sonucu olarak değerlendirilebilir.

Genel olarak Vatan Savaşı sırasında dostlarımızı ve düşmanlarımızı bir kez daha tanımış olduk: “44 günlük savaş hem de bilgi cephesinde yoğun bir şekilde gitmekteydi. Batı medyası ile Rus medyası daha çok Ermeni tarafının mevkisini destekliyordu ve dünya kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını söyleyebilirim. Ancak kardeş Türk medyası bu süreçte sonuna kadar Azerbaycan’ın yanında olmuştur ve hakikatin, gerçeklerin dünyaya aktarılmasında çok değerli ve kıymetli rol oynamıştır.

Türkiye’nin kıymetli basın temsilcileri aralıksız çatışma bölgesinde bulundular. Ve terör eylemlerine maruz kalan Gence, Berde ve Terter kentlerinden canlı yayın yaparak, Ermeni Vandallarının vahşiliklerini, köy ve kasabaları hunharca dağıttıklarını ve ikiyüzlü, gerçek Türk düşmanı, olduklarını tüm dünyaya yaydılar. Yaşanan tüm süreçler gösteriyor ki, Azerbaycan ve Türkiye’ye yönelik uluslararası karşı propagandanın önlenmesi için Basın alanında ortak işbirliğimize büyük ihtiyaç vardır. Bu bağlamda, “Azerbaycan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında Medya alanında stratejik işbirliğine ilişkin” Mutabakat Zaptı’nın imzalanması faktı – büyük önem taşımaktadır. Teklif ve öneriler artık Azerbaycan Parlamentosu tarafından onaylanmıştır. Bu alanda ortak işbirliklerinin, Ortak Medya Platformu’nun oluşturulması, gücümüzü arttıracağına ve Azerbaycan-Türkiye kardeşliğimizi sevmeyenlere karşı ortak mücadelemizi güçlendireceğine inamım tamdır. Tüm alanları kapsayan birlikteliğimiz, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin gelecekte daha hızla gelişeceğini ve bu sürecin geri döndürülemez bir niteliğe sahip olduğunu göstermektedir.

Aynı zamanda, mevcut gerçeklerin Azerbaycan ve Türkiye Diasporalarının sıkı bir şekilde birlikte çalışmasını gerekli kıldığını düşünüyorum. İki kardeş ülkenin tek yumruk olarak yaklaşmasını istemeyen ülkelerin sayısının her geçen gün arttığını görmekteyiz.  Bellidir ki, dünyada güçlü bir Ermeni lobisi mevcuttur. Onlar Ermenistan’ın savaş alanında aldığı ezici yenilgiyi hazmedemiyorlar ve galip gelen şanlı Ordumuzun 44 günlük savaşta elde ettiği zafer Ermeni lobisinin zihninde pek çok etki yaratmıştır…

Devamı vardır

 

CEVAP VER