2023 Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 4. ayağı olan Azerbaycan Grand Prix’si öncesinde gerçekleştirilen antrenman seansında en hızlı derece Red Bull pilotu Max Verstappen’den geldi.

En son 2 Nisan’daki Avustralya Grand Prix’sinde gördüğümüz F1 araçları, 4 haftalık aranın ardından sonunda pistlere geri döndüler.

F1 padoğu, uzun aranın sonrasında sezonun 4. hafta sonu için kardeş ülkemizin başkenti Bakü’ye geldi.

F1 takvimindeki en uzun düzlüğe ve aynı zamanda en dar viraja sahip olan, geçmişte bize muazzam yarışlar izleten ve taraftarların en sevdiği pistlerden biri konumunda bulunan Bakü Cadde Pisti, bu hafta sonu sezonun 4. yarışına ev sahipliği yapıyor.

Bakü’de F1 pist üstü aksiyonu, 1. antrenman seansı ile başladı. Bakü’deki yarışlar halihazırda aksiyon dolu oluyordu, bu hafta sonu ise F1 aksiyonuna yeni bir element ekleniyor: Sprint Shootout formatı!

Bu yeni formatla birlikte, 1. antrenman seansı, bu hafta sonu gerçekleştirilen tek antrenman seansı oluyor ve bu yüzden, hem takımlar hem de pilotlar için bu 1 saatlik seansın önemi büyüktü çünkü bu seansın ardından gerçekleştirilecek tüm seanslar rekabetçi seanslar olacaklar.

Hafta sonunun tek antrenman seansı beklendiği üzere oldukça yoğun ve kaotikti. Pit yolunun sonundaki ışığın yeşile dönmesiyle birlikte neredeyse tüm pilotlar piste çıktılar.

Her cadde pistinde olduğu gibi, Bakü Cadde Pisti de ilk seansta oldukça tozlu ve kaygandı. Yol tutuşu bulmakta zorlanan, aracını yavaşlatmakta zorlanan birçok pilot gördük.

Özellikle Mercedes pilotları, seansın ilk dakikalarında frenlerden şikayetçiydi. Hem Lewis Hamilton hem de George Russell fren pedalının pasif hissettirdiğini söylediler.

İlk 15 dakikalık bölümde blokaj yaşayarak kaçırarak dışarı uçan birçok isim gördük, Carlos Sainz ise 5. virajda sol ön lastiğiyle bariyerlere temas etti.

Sainz lastiğini patlatmadığı için şanslıydı. Bir başka pilot ise Sainz kadar şanslı değildi ve seansın ilk 10 dakikası geride kalırken, yavaş yavaş ilerleyen bir Yuki Tsunoda gördük. Japon pilot, 4. virajın çıkışında duvarla temas yaşamasının ardından sağ arka lastiğini patlattı ve pite döndü.

Bundan birkaç dakika sonra ise Pierre Gasly’nin motorundan dumanlar çıkmaya başladı. Ardından motorda ufak bir yangın da çıktı ve alevler gördük. Gasly’e radyodan “vites değiştirmemesi” söylendi ama alevler giderek büyüyordu ve Gasly pite dönemedi.

Fransız pilot, aracını sadece 12. viraja kadar götürebildi ve alevler büyüdüğünden aracını kenara çekmek zorunda kaldı.

Görevliler, hemen Alpine aracına yangın söndürme aletleri ile müdehale ettiler ve ilk 15 dakika geride kalırken kırmızı bayraklar çıktı.

Gasly’nin aracını söndürme çalışmaları nispeten uzun sürdü, görevliler uzun süre aracı sürdürmeye çalıştılar ama araç tütmeye devam etti. Neyse ki sonunda A523 söndürülebildi.

Gasly’e ek olarak, ilk virajda da Kevin Magnussen durmuştu. İlk virajda frenlemeyi kaçırmasının ardından bariyerlere doğru uçan Magnussen, bariyerlerden son anda kurtulsa da aracını yeniden kaldıramadı ve ilk virajın kaçış alanında yolda kaldı.

Böylelikle ilk 15 dakika geride kalırken hem Gasly hem de Magnussen seansa veda etmiş oldu. Bu iki isim de bu hafta sonu neredeyse antrenman yapamamış oldular.

Böylelikle Bakü henüz ilk 15 dakikada 3 kurban almış oldu bile: Gasly, Magnussen ve Tsunoda. Beşinci virajda duvara çarpan Sainz’ın da ucuz kurtulduğunu hatırlatmakta fayda var.

Bu noktada Max Verstappen 1:43.834 ile liderdi, Sergio Perez 0.282 saniye geride ikinciydi. 10 dakikalık kırmızı bayrak periyodunun sonrasında, bitime 35 dakika kala, seans yeniden başladı ve pilotlar yeniden piste çıktılar.

Kalan bölümde nispeten daha sakin bir seans izledik ve pilotlar, toplayabildikleri kadar veri toplayabilmeye odaklandılar.

Fernando Alonso, aracında DRS’nin açılmadığından garaja gelmek zorunda kalırken; Charles Leclerc ise 7. virajda frenlemeyi kaçırdı ve turunu bırakmak zorunda kaldı.

Bitime 10 dakika kala çoğu pilot yumuşak lastiklerle piste çıktı. Leclerc, yumuşak lastiklerdeki turunda da blokaj yaptı ve 2. virajda kaçış alanına uçtu.

Yumuşak lastiklerle kaydedilen derecelerin ardından zirvede şampiyona lideri Max Verstappen yer aldı. (tr.motorsport.com)

CEVAP VER