Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY ile işbirliği çerçevesinde Türkiye’de bulunan Astana Devlet Akademik Filarmoni Oda Korosu Ankara’da muhteşem bir konsere imza attı.

Şef Gulmira Kuttybadamova’nın sanat yönetmenliğini yaptığı Astana Devlet Filarmoni Oda Korosu, Bilkent Konser Salonu’nda gerçekleştirdiği unutulmaz konseri ile Ankaralı sanatseverleri büyüledi.

Repertuarını Kazak bestecilerin çeşitli düzenlemeleri, halk müzikleri, Batı’nın klasik koro şarkıları ve popüler müzik örneklerinin yanısıra başta Türk halkları olmak üzere dünyanın çeşitli halklarına ait eserler ile de zenginleştiren koro kendine özgü ifa tarzı ve sahne performansıyla da izleyiciler tarafından büyük alkış aldı.

Ankaralı sanatseverler için ilk kez koro tarafından seslendirilen Türk halkları müzik örnekleri Bilkent Konser Salonunu dolduran izleyicileri Türk Dünyası’nın zengin müzik kültüründe gizemli bir yolculuğa götürdü. Sanatseverler koronun performansını dakikalarca ayakta alkışladı.

Astana Devlet Akademik Filarmoni Oda Korosu

2004’te kurulan Astana Devlet Akademik Filarmoni Oda Korosu, yaşları 18 ile 30 arasında değişen 38 yetenekli şarkıcıdan oluşuyor. Dünya Koro Yarışmasında iki altın madalya sahibi olan koronun sanat yönetmeni ve şefi Gulmira Kuttybadamova, Kazak Ulusal Sanat Üniversitesi öğretim üyesi, “Saygıdeğer Kültür İşçisi”, Eğitimde Mükemmellik Ödülü ve devlet bursu sahibi.

Programında yerel koro müziklerine öncelik veren Astana Devlet Akademik Filarmoni Oda Korosu konserleri arasında, “Aibozym”, “XX. Yüzyıl Konsonansları”, “Çağdaş Kazak Koro Müzikleri”, “Büyük Bozkırdan Ezgiler”, “Günümüzün Koro Klasikleri” yer alıyor. Kazakistan’ın usta bestecilerinin halk şarkıları ve besteleri, genç koro sanatçılarının performanslarındaki yeni yorum sayesinde, modern dinleyiciye daha yakın ve anlaşılır gelen farklı bir sese bürünüyor. Koronun repertuvarında ayrıca kantat-oratoryo türünün Astana’da ilk kez seslendirilen büyük yapıtları yer alıyor. Erkegali Rahmadiev’in Alpamys operası, Nurgisy Tlendieva’nın çocuk operası Altyn taular, Zholdybay Dastenov’un Kambak shal’ı, Bach’ın Noel Oratoryosu, Verdi’nin Stabat Mater’i, Rachmaninov’un The Bells ve Spring yapıtları, Taneyev’in John of Damascus’u, Vivaldi’nin Gloria’sı, Mozart’dan Flying, Ahmed Adnan Saygun’un Yunus Emre Oratoryosu ve Ramirez’in Missa Criolla ve Navidad Nuestra yapıtları, başkentteki dinleyicilere büyük birer hediye gibi geliyor.

“Eternal Love Tones”, “Jazz Flowers”, “Brodwei Bound” ve “History of Soul” gibi programlarda popüler müziğin en iyi örneklerine yer vermesi, koronun kendine özgü yaratıcı yaklaşımını tamamlıyor.

Sanat yönetmeni Gulmira Kuttybadamova’nın yaratıcı enerjisi ve mükemmellik isteğinin katkısıyla saygınlığını ve ününü artıran grup, Nurzhamal Usenbayeva, Dariga Nazarbayeva, Kapash Kulysheva, Dina Hamzina, Azamat Zheltyrguzov, Amikaela Gaston, Nella Salsa, Pyotr Gribanov, Yerzhan Dautov, Gabor Hollerung, Alexander Belyakov ve Aitkali Zhaimov gibi yerli ve yabancı pek çok ünlü müzisyenle ortak çalışmalar yapıyor.

Eserlerin yorumundaki duygusallık ve doğruluk, dinleyicilerin de eleştirmenlerin de dikkatinden kaçmıyor. Genç ekip, tonlamanın saflığı, ses genişliği, seslendirme becerisi ve teknik özgürlük gibi nitelikleri içinde barındırıyor. 2014’te Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenen Dünya Koro Yarışmasında kazandığı iki altın madalya, 2014’te Astana’daki Uluslararası “Shabyt” Festivalinde ve 2015’te Budapeşte’de düzenlenen Budapeşte Uluslararası Koro Şenliğinde aldığı büyük ödüller, topluluğun uluslararası başarılarından bazıları.

CEVAP VER