İran İslam Cumhuriyeti Ekonomi Bakan Yardımcısı ve Gümrük Genel Müdürü Ferus Askeri, İran-Türkiye arasında 30 milyar dolarlık ticaret hacminin gereken alt yapısını hazırlayacaklarını söyledi.

Ankara’da temaslarda bulunan Askeri IRNA’ya yaptığı açıklamada, Ankara ziyareti amacını gümrüklerde ticaretin, ithalatın ve ihracatın kolaylaştırması için çabalar olduğunu söyledi.

Taraflar arasında ihracat ve ithalat bilgilerinin elektronik ortamda paylaşımının nihaileştiğini ve yakın gelecekte başlayacağını ifade eden Askeri, uygulama başladıktan sonra ihracat, ithalat proformalarının elektronik ortamda paylaşılacağını söyledi.

Askeri, varılan anlaşma sonucu iki ülke arasında malların kaynağı ile ilgili bilgilerin elçilikler ve konsolosluklar yerine elektronik ortamda iki ülke gümrükleri arasında ve en fazla bir hafta içinde verilmesinin kararlaştırıldığını belirterek, bunun yapılması ile ihracatçıların harcama kalemlerinde azalma olacağını söyledi.

İran dış ticaretinde Türkiye’nin önemli ülkelerden olduğunu ifade eden Askeri, geçen sene Türkiye’ye 3.7 milyar dolar ihracat gerçekleştiğini ve Türkiye İran ihracatında 3. Sırada yer aldığını belirtti.

İran’ın geçen sene Türkiye’de 2.4 milyar dolar ithalatı olduğunu ifade eden Askeri, bu açıdan da Türkiye’nin 4. Sırada yer aldığını söyledi.

İran Bazorgan sınır kapısının ülkenin en önemli sınırlarından biri olduğunu ifade eden Askeri, ‘’Kamyonların çıkış ve girişini kolaylaştırmak için bu sınır kapısında iki X Ray cihazı kullanılmaktadır ve gelecek aylarda iki cihaz daha kullanılmaya başlanacaktır’’ dedi.

İki tarafın Baorgan sınırında 24 saat çalışmak için hazır olduklarını belirten Askeri bu kararın uygulanacağını söyledi.

Askeri, Bazorgan sınır kapısının sadece kamyonların geçişlerinde kullanılması ile ilgili, ‘’Transit konusunda işlerin kolaylaştırılmasını istiyoruz. Bazorgan sınır kapısını sadece kamyonların geçişlerinde kullanmak istiyoruz ve ile merkezleri gümrüklerinde de ithalat ve ihracat işlemlerinin yapılmasını istiyoruz’’ dedi.

Kasım Razi ve Sero sınır kapılarının gelişmesi ile ilgili, ‘’Türk yetkililerle bu hususta görüşmeler yapıldı ve bu sınır kapılarının da gelişmesi yönünde uygulamalar yapacağız’’ dedi.

İran, Türkiye arasında, Bazorgan-Gürbulak, Razi-Kapı Köy, Sero-Esendere sınır kapıları faaliyettedir.

CEVAP VER