ABD Deniz Piyadelerine ait uçak gemisi varyantı F-35C Lightning II müşterek taarruz uçağı ilk kez denizde konuşlandırıldı.

Kaliforniya, Miramar Deniz Piyadeleri Hava Üssü’ndeki (VMFA-314) “Kara Şövalyeler” Saldırı Filosunun bir parçası olarak USS Abraham Lincoln uçak gemisiyle San Diego Körfezi’nden hareket eden ilk F-35C’ler tartışmalı Hint-Pasifik bölgesinde görev yapacak.

Bu dönüm noktası, ABD Deniz Piyadeleri’nin F-35C için tam operasyonel kapasite ilan etmesinden yaklaşık yedi ay sonra gerçekleşti.

F-35C’yi konuşlandırma kabiliyetine sahip olan Deniz Piyadeleri, F-35C’nin özel olarak uçak gemisi operasyonları için tasarlanıp inşa edilmesi ve birlikte çalıştığı tüm deniz uçaklarının doğasında bulunan savaş alanı farkındalığını geliştirme yeteneğini getirmesi nedeniyle önem taşıyor.

F-35C’yi bir uçak gemisine yerleştiren ilk Deniz Piyadeleri filosu olan VMFA-314, eski F/A-18A/C uçaklarını emekliye ayırdıktan ve 21 Ocak 2020’de ilk F-35C’sini aldıktan sonra ortak saldırı uçağının F-35C varyantına geçiş yapan ilk Deniz Piyadeleri filosuydu. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER