TÜRKSOY ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen, dünyanın 22 farklı kültürünü aynı şehirde buluşturan, 31. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’nın bu yılki kazananı Kazakistan oldu.

Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) tarafından ‘56. Uluslararası Bursa Festivali’ kapsamında düzenlenen yarışma 07-12 Temmuz tarihleri arasında Bursa’da gerçekleşti.

Arjantin, Arnavutluk, Azerbaycan, Başkurdistan(RF), Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin, Filipinler, Gürcistan, Hindistan, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, KKTC, Makedonya, Moldova, Romanya, Şili, Tataristan (RF) ve Uganda’dan gelen halk dansları ekipleri, kentin farklı noktalarında ve ilçelerde sahneledikleri gösterilerle kültürlerini tanıttı.

Yarışmaya TÜRKSOY’un davetiyle Azerbaycan’dan Cangi, Kazakistan’dan Kazyna, Kırgızistan’dan Agat-Taajy, Tataristan’dan (RF) Altınay, Başkurdistan’dan(RF) Veselinka, KKTC’den ise Devlet Halk Dansları Topluluğu katıldı. Yöresel kostümleri ve sergiledikleri gösterilerle özgün kültürlerini Türkiye’ye taşıyan dansçılar, renkli kostümleri ve yaratıcı koreografileri ile izleyenleri büyüledi.

Yarışmanın bu yılki uluslararası jurisinde Türkiye’den Mustafa Turan, Kazakistan’dan Arman Nurmakhamatuly, Azerbaycan’dan Tarana Muradova, Başkurtistan (RF)’dan İlyuza Nugmanova, Makedonya’dan Blagica Iliç, Kore’den Moon Hyung Song yer aldı. Jurinin yapmış olduğu değerlendirmelerin ardından yarışmanın birincilik ödülü olan Altın Karagöz Ödülünü, yarışmaya Kazakistan’ın Çimkent şehrinden katılan Kazyna Dans Grubu kazandı. Yarışma kapsamında her yıl takdim edilen TÜRKSOY Özel Ödülü ise, bu yıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden yarışmaya katılan Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun oldu.

Güney Kazakistan eyalet Valisi Janseyit Tüymebayev’in desteği ile yarışmaya katılarak birinci olan Kazakistan ekibi ‘Altın Karagöz’ ile 5 bin euro para ödülünü, ikinci olan Moldova ‘Gümüş Karagöz’ ile 3 bin euro para ödülünü ve üçüncü olan Gürcistan ise ‘Bronz Karagöz’ ile 2 bin euro para ödülünü almanın sevincini yaşadı. Yarışmada Romanya ve Azerbaycan’dan katılan ekiplere de mansiyon ödülü takdim edildi.

Ödül töreninin ardından gecenin birincisi olan Kazakistan büyük ilgi gören gösterisini tekrar sergiledi.

 

CEVAP VER