Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un katkıları ve Kazakistan’ın Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Kazakistan’ın Almatı kentindeki Merkezi Devlet Müzesi ile Çek Cumhuriyeti Ulusal Müzesi’nin işbirliğinde, “Ruhani Uyanış” ve “Bozkırın Yedi Yönü” devlet programları çerçevesinde Prag’da “Büyük Bozkırın Tarihi ve Kültürü” sergisi düzenlendi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un da iştirak ettiği serginin açılış törenine, Çek Cumhuriyeti Kültür Bakan Yardımcısı Jiri Vzientek, Kazakistan’ın Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Serjan Abdıkarimov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Çek Cumhuriyeti Ulusal Müze Müdürü Michal Lukes, Kazakistan Merkezi Devlet Müzesi Müdürü Nursan Alimbay, Çek Cumhuriyetindeki diplomatik misyon temsilcileri ile kültür – sanat camiasından temsilciler katıldı.

Serginin açılış töreninde konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, tarihi ve etnografik nitelikteki her türlü serginin ziyaretçilere başka bir medeniyetin tarihini ve kültürünü açıkça anlaşılır ve ulaşılabilir şekilde tanıttığını, farklı kültürlerden insanların bir birlerini anlamalarını ve bir birlerine yakınlaşmalarını sağladığını vurgulayarak, özellikle “Altın Elbiseli Adam” olmak üzere sergide sunulan bronz çağı ve erken demir çağı dönemlerine ait eserlerin, Kazak bozkırlarında yaşayan insanların kültürü, ekonomik düzenleri, yaşam tarzları, dinleri ve dünya görüşleri hakkında Çek sanatseverlere gerekli bilgiyi sunacağını kaydetti.

Bugünkü sergiye TÜRKSOY olarak katkı sağlayarak  açılış boyunca devam edecek  küçük bir folklor gösterisi de sunduklarını belirten Kaseinov, bu gösterinin, gerek sergiye, gerekse de bu kapsamda düzenlenen bilimsel foruma etnik bir dokunuşla ayrı bir hava katacağına olan inancını dile getirdi.

Büyükelçi Abdıkarimov ise konuşmasında göçebe kültürünün Avrupa ve dünya medeniyetine yaptığı katkılara değindi.
Açılışta konuşan Alimbay iki ülke devlet müzeleri arasında yakın işbirliğinin kurulduğunu ve bunun sonucu olarak Kazakistan’ın tarihini anlatan serginin düzenlediklerini belirti.

Açılışta Kazakistan’ın Nur-Sultan Vilayeti Halk Çalgıları Orkestrası Kazak milli eserlerinden oluşan mini bir dinleti düzenledi.

17 Kasım 2019 tarihine kadar Çek sanatseverlerin beğenisine sunulacak Büyük Bozkırın Tarihi ve Kültürü sergisi; “Altın Elbiseli Adam”, geleneksel Kazak çadırı, İskit/Saka dönemi sosyal yaşam, mutfak araç gereçleri, giysiler ve diğer buluntuların yer aldığı toplamda 400 eserden oluşuyor.   

Serginin açılışıyla birlikte Prag şehrinde “Büyük Bozkır’ın Göçebe Kültüründe İnsan, Toplum ve Toprak” bilimsel konferans gerçekleştirildi. Konferansta sunum yapan ve atların Kazakistan steplerinde evcilleştirildiğine ilişkin arkeolojik keşfe imza atan Kazak bilim insanı Prof. Dr. Viktor Zaybert’in sunumu sanatseverler tarafından büyük ilgiyle izlendi.

Rus bilim insanı Prof. Dr. Aleksey Tişkin ise, katılımcılara M.Ö. II yüzyıl – M.S. V yüzyıl arasında Kazak steplerinde yaşayan göçebe kültürü ve onun Türk kültürü ve yaşamına etkileri konusunda katılımcılara kendisinin iştirak ettiği arkeolojik kazılarda bulunan eserlerle de desteklediği detaylı bir sunum yaptı.  Konferansta sunum yapan Kazak Prof. Dr. Aleksandr Poduşkin, İtalyan bilim insanı Pierre Giorgio Barbone, İngiliz bilim insanı Nicholas Sims-Williams, Kazakistanlı Prof. Dr.Kaliolla Ahmetcanov ve Çek Cumhuriyetinden İrji Şima’nın sunumları konferans katılımcıları tarafından beğeniyle izlendi.

CEVAP VER