İran’ın BM nezdindeki Büyükelçisi İshak Al-i Habibb, Amerika’nın Afganistan’a saldırısı sonrası o ülkenin güvenli hale gelmediğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyinde Afganistan ile ilgili düzenlenen bir toplantıda konuşan Al-i Habib, İran açısından Afganistan’ın uluslararası dostluk ve işbirliğinin hakim olması gereken bir yere dönüşmesi gerektiğini ve bölgedeki tüm ülkeler ve uluslararası camianın Afganistan ile ekonomik işbirliğini arttırarak o ülkedeki alt yapı, yatırım, ulaştırma, barış ve istikrarı güçlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Günümüz dünyasında barış, istikrar ve güvenliği bir ülke sınırları ile sınırlandırmanın mümkün olmadığını ifade eden Al-i Habib, günümüzde barış ve istikrarın bölgesel ve çoklu çerçevelerde sağlanacağını söyledi.

Afganistan ile ekonomik ilişkilerin artmasının uluslararası terörizmle mücadeleye de yardım ettiğini ifade eden Al-i Habib, İran’ın bu strateji çerçevesinde geçen 10 yıl içinde Afganistan ile ilişkilerin gelişmesine vurgu yaptığını söyledi.

İran’ın 10 yıl içinde Afganistan’da 500 milyon dolar civarında kaynakla 300’ü aşkın projeler uyguladığını ifade eden Al-i Habib, İran’ın Afganistan insan gücünün yetişmesi ve bilim ile teknoloji transferi konusunda birçok proje uyguladığını söyledi.

CEVAP VER