ABD Deniz Piyadeleri, Florida, Eglin Hava Kuvvetleri Üssü’nde AH-1Z Viper helikopteri üzerinde  (Join Air-to-Ground Missile/JAGM) operasyonel testini tamamlayarak deniz hedefleme kabiliyetini gösterdi.

Ekip, Kasım ayında füzenin tüm modlarını gerçekçi operasyonel tehditlere karşı test eden çok sayıda canlı ateş etkinliği gerçekleştirdi.

AH-1Z pilotları, JAGM’yi Florida kıyılarında test ederek, kılavuzluk için hem lazer hem de radar sensörlerini kullanıp yedi kilometreye kadar uzaktaki hareketli hedef tekneleri vurdu. Tüm lansmanlar, planlanan test koşulları altında başarılı oldu.

MİLİMETRE DALGA YETENEĞİ EKLENDİ

Önümüzdeki birkaç hafta içinde ekip, JAGM’nin Arizona’daki Yuma Deneme Alanı’nda AH-1Z üzerinde kullanımını desteklemek için karada operasyonel testler yapacak.

Havadan yere, hassas güdümlü füze, mevcut Hellfire füze çeşitlerinin yeteneklerini kopyalayan ve birleştiren bir arayıcı ile tasarlandı. Yarı aktif lazer güdümünü ve milimetre dalga radarını birleştirerek araçları ve düşman savaşçıları açıkta vurmak için tasarlandı.

Arayıcıya “Milimetre Dalga” (Millimeter Wave/MMW) yeteneğinin eklenmesi, gerçek bir “ateşle ve unut” yeteneği ve savaş alanındaki operatör için daha fazla esneklik sağlıyor.

JAGM, ABD Ordusu’nun AH-64E Apache’sinde ilk operasyonel kapasiteye ulaştı. Bu dönüm noktasına 2022’de Deniz Piyadeleri AH-1Z ile de ulaşılması planlanıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER