ABD’de patlayıcı maddeler içeren paketlerin ülkenin üst düzey yetkilerinin adreslerine gönderilmesi, medya gündemine düştü.

Dün ABD’nin iki eski başkanı, Bill Clinton ve Barack H. Obama’nın evlerine ve Beyaz Saray’a bombalı paketler gönderildi. Beyaz Saray’a gönderilen bomba binaya ulaşmadan engellendi.

İlerleyen saatlerde New York Valisi Andrew Cuomo, eski CIA Direktörü John Brennan, eski Adalet Bakanı Eric Holder, Demokrat Partili California Senatörü Kamala Harris ve yine Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili üyesi Debbie Wasserman Schultz’un da bombalı paket gönderilen diğer isimler olduğu açıklandı. Önceki gün de yine “renkli devrimlere” finansal destek verdiği bilinen ABD’li milyarder George Soros’un evine bir bombalı paket gönderildiği bildirilmişti. ABD’li yetkililer, Bill ve Hilary Clinton çiftinin New York’taki evi ile Obama’nın Washington’daki evine gönderilen paketlerde “boru bombası” bulunduğunu bildirdi. Bombanın, geçtiğimiz pazartesi günü Soros’a gönderilen bomba ile benzer özellikler taşıdığı belirtildi.

New York’ta CNN’in bulunduğu Time Warner binası bombalı paket sebebiyle tahliye edildi. Bazı güvenlik yetkilileri, paketin, aslında eski Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü John Brennan’ı hedef aldığını belirtti. Yetkililer CNN’e gönderilen patlayıcı düzeneğin aktif olduğunu ve beyaz toz içeren bir zarf içerdiğini söyleyerek, olayı “terör eylemi” olarak niteledi.

Bombalı paketlerin, Trump yönetiminin, Riyad’la yaptığı derin ittifakı savunmakta zorlanmaya başladığı bir dönemde gündeme gelmesi manidar bulundu. ABD’de 6 Kasım’da yapılacak kritik ara seçimler öncesi gönderilen bombalı paketlerin, seçim öncesi Suud Kraliyet ailesi ile Trump ailesi arasındaki ilişkiye odaklanan ABD medyasının ilgisini farklı yöne çekerek, Beyaz Saray üzerindeki baskıyı hafifletmek istenmesi olarak değerlendirildi.

Paketlerin Suudi Arabistan ile ilişkilere çok da sıcak bakmayan iki ABD’li eski Demokrat Başkana gönderilmesi de ilgi çekti. Riyad-Washington ilişkileri özellikle Obama döneminde oldukça gerilmişti. Suud Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da, 5 Ekim’de Bloomberg’e verdiği son röportajda Obama’yı Riyad aleyhine çalışmakla itham etmiş ve Trump döneminde ilişkilerin zirve yaptığını savunmuştu. Paketlerden birinin adeta bir güvenlik kalkanı ve orduyla korunan Beyaz Saray’a da gönderilmesi, hedefin sonuç almak değil gündem oluşturmak olduğu iddiası güçlendirdi.

Bombalı paket gönderileriyle, Cemal Kaşıkçı gündemiyle hem dış hem de iç siyasette sıkışan Donald Trump ve damadı Jared Kushner’i de kurtarma hamlesi olarak görülüyor. ABD medyası ve kamuoyunun ilgisinin, dış meselelerden içeriye kaydırılması hedefleniyor. Önceki günlerde danışmanlarının Trump’a Kaşıkçı hadisesi yerine Meksika’dan ABD sınırına doğru ilerleyen göçmen karavanını öne çıkarmasını istediği medyaya yansımıştı. (Pars Today)

CEVAP VER