Rusya Savunma Bakanlığı; ABD’nin Ürdün sınırı yakınları Tenf Bölgesinde uluslar arası kanunlara aykırı askeri varlığının Suriye ordusunun Doğu Bölgesinde IŞİD’e karşı etkin savaşını engellediğini, Ürdün sınırlarında bulunan Rekban Sığınmacı Kampına da insani yardımların ulaştırılmasını aksattığını vurguladı.

Rus bakanlık sözcüsü General Igor Konashenkov bugün yayınladığı bültende; ABD’nin IŞİD’e karşı savaş iddiası altında Suriye’de uluslar arası kararlar ve kanunlara aykırı bir şekilde bulunduğunu, bunun da Suriye ordusunun Deyrezzor’da IŞİD’i yok etme operasyonlarını engellediğinin altını çizdi. Konashenkov söz konusu ABD güçlerinin Ürdün’de sınır bölgesinde bulunan Rekban Kampında Suriyeli sığınmacılara insani yardımın aktarılmasını da engellediğini vurguladı.

Tenf Bölgesinde bulunan ABD güçlerinin son altı ay içinde IŞİD’e karşı hiçbir operasyon ya da harekette bulunmadıklarına dikkat çeken Konashenkov; Suriye ve Ürdün arasında 100 km çapında bir bölgeyi kara bir deliğe dönüştürdüğünü kaydetti. Konashenkov IŞİD’li terör grupların bu delikten sızarak Suriye’de askeri ve sivil mevkilere saldırdıklarının altını çizerken, dolayısıyla ABD’nin Tenf Bölgesindeki varlığının IŞİD’i koruma amaçlı olduğuna işaret etti.

27 Eylül tarihinde IŞİD’li 300’ye yakın teröristin ağır silahlarla donatılmış muhtelif tür onlarca araçlarla ABD güçlerinin civarında bulunan Rekban Kampından hareket erek Homs İlinin doğusu Karyeteyn Kentine saldırdıklarına vurgu yapan Konashenkov; bu teröristlerin ancak ve ancak güçlü bir hava gözetleme sistemi ile elde edilebilecek dakik konumlar kullandıklarının altını çizdi.

CEVAP VER