Uçuş emniyetinde büyük önem arzeden  kuş çarpmaları büyük maddi kayıplara yol açarken yaban hayatı popülasyonunu da olumsuz yönde etkiliyor.

ABD Hava Kuvvetleri  Güvenlik Merkezinin açıkladığı verilere göre 2016 yılında 4 binden fazla Amerikan askeri uçağı kuş çarpmasından etkilendi. Meydana gelen maddi zarar ise 20.6 milyon $’dan fazla.

Uçaklara kuş/yaban hayvanlarının çarpma tehlikesine karşı görev yapan “The Bird/Wildlife Aircraft Strike Hazard” (BASH) birimi, ABD Tarım Bakanlığı Yaban Hayatı Servisi (USDA-Wildlife Service) ile koordineli olarak çalışıyor.

En büyük tehlike havaalanları etrafında uçan kuşlardan gelirken yerdeki kemirgenler de çeşitli avcı kuşları bölgeye çektikleri için dolaylı olarak tehlike arzediyor.

ORTADOĞU’DA 5 MİLYON KUŞ GÖÇ EDİYOR

Uçakları yaban hayatının tehlikelerinden korumak için çalışan BASH ekibi özellikle ilkbahar ve sonbahardaki göç mevsiminde tehlikenin arttığını belirtiyor.

Afrika’dan Avrupa’ya göç eden yaklaşık 5 milyon kuş nedeniyle Ortadoğu Bölgesi kritik öneme sahip bulunuyor.

Uçakların yanı sıra yaban hayatı popülasyonunu da korumakla görevli olan ekip hayvanları belirli bir bölgeden kovalamak yerine onlar için çekici olmayan ortamlar oluşturmaya çalışıyor. Ayrıca hayvanların kalıcı olarak yerleşmesini önlemek amacıyla havaalanlarındaki yapılanmayı değiştiriyor. Kuşları kaçırmak için piroteknik’ten de yararlanan koruma birimi işaret fişekleriyle kuşları uzaklaştırma yoluna gidiyor.

Kuş çarpma vakalarındaki en yaygın kuş türleri ise; kaya güvercini, kara çaylak, çöl tavuğu, tarlakuşu, serçe, şahin, doğan, atmaca ve saksağan. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER