Geçtiğimiz günlerde Kuveyt, Ali Al Salem Hava Üssü’ne inen ve Amerikan askerleri tarafından karşılanan Ilyushin Il-76 tipi Rus kargo uçağının orada bulunma sebebi belli oldu.

Alınan bilgiye göre Rus kargo uçağı, ABD Hava Kuvvetleri’nin zaman zaman uluslararası ticari kargo uçağına ihtiyaç duymasından ötürü bu üsse geldi.

Normal şartlarda askeri yük ve kargonun havadan taşınmasından sorumlu olan ABD Uçar Birlik Komutanlığı (Air Mobility Command) bu görevi Amerikan uçaklarıyla yerine getiremediğinde uluslararası ticari uçaklar devreye giriyor.

3 GÜNLÜK MÜHLETİ VAR  

Amerikalıların zaman zaman başvurduğu bu yöntem Uluslararası Ağır Hava İhalesi (International Heavyweight Air Tenders/IHAT) olarak adlandırılıyor.

IHAT, 72 saat içerisinde Amerikan askeri uçaklarıyla planlanamayan yükler için önemli bir hava taşıma kabiliyeti sağlıyor.

Ali Al Salem Hava Üssü’nde görüntülenen Ilyushin Il-76 tipi ticari Rus kargo uçağının da bu kapsamda orada bulunduğu ve bu üste iki yılı aşkın bir süredir ticari kargo uçağına ihtiyaç duyulmadığı belirtiliyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER