ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), uçuş güvenliğini sağlama çabalarının bir parçası olarak özel olarak kullanılan drone’ları tanımlamak için elektronik lisansa benzeyen bir uzaktan tanımlama sistemi kullanılmasını önerdi.

AFP’ye göre FAA’nın bu önerisi, nihai karar kabul edilmeden önce yorum ve itirazların alınacağı iki aylık bir bekleme süresine tabi olacak.

FFA, drone’ların ulaşım dünyasında hızla büyüyen bir sektör olduğuna dikkat çekerek, yaklaşık 1.5 milyon drone ve ajansa kayıtlı 160 bin pilot olduğunu bildirdi.

Uzaktan tanımlama sistemi teklifi, en az 250 gram ağırlığındaki tüm özel drone’ları kapsıyor.

Yetkililer, yeni kuralın potansiyel tehditleri tespit etmeye yardımcı olacağını ve güvenlik görevlilerinin kendilerine karşı harekete geçmesini sağlayacağını söyledi.

ABD Ulaştırma Bakanı Elaine Chao, “Uzaktan tanımlama teknolojileri, FAA, kolluk kuvvetleri ve federal güvenlik kurumlarının kendi yetki alanlarında uçan drone’ları tanımlamasına izin vererek güvenliği artıracak” dedi.

Söz konusu teklife göre uzaktan tanımlama sistemi, yetkililere herhangi bir drone’u tanımlamaları ve onu kullanan operatörün kimliğini belirleme imkanı verecek.  

Böylece güvenlik kurumlarına, güvenlik veya emniyet için herhangi bir riski azaltmak için önlem alınması gerekip gerekmediğine karar vermelerine yardımcı olacak.

Aynı zamanda FAA, yasadışı uyuşturucu veya tehlikeli maddelerin kaçakçılığı, gizliliğin ihlali veya yasadışı gözetim gibi faaliyetlere karşı harekete geçebilmeyi de amaçlıyor.

Bu adım, Alphabet ve Amazon gibi büyük teknoloji şirketlerinin yanı sıra gıda, tıbbi malzeme ve diğer ürünlerin teslimatı için insansız hava araçlarını kullanma girişimlerinin ortasında gerçekleşti.

Çin merkezli drone üreticisi DJI şirketi, drone’ların karmaşık operasyonlar için kullanılabileceğini söyleyerek, bu teklifi memnuniyetle karşıladığını ancak ayrıntıları gözden geçireceğini belirtti.

DJI Başkan Yardımcısı Brendan Schulman, “DJI, uzun süredir yetkililer için güvenlik ve hesap verebilirlik sağlayacak bir uzaktan tanımlama sistemini savunuyor” yorumunda bulundu. (Şarkul Avsat)

CEVAP VER