İngiltere’de savaş uçaklarının katıldığı Hindi Avı (Turkey Shoot) adlı yarışmaya F-15E Strike Eagle uçaklarıyla destek verdiğini duyuran ABD Hava Kuvvetlerinin, konuyla ilgili paylaşımında hindi sesine vurgu yaparak “cesaret ve gulu gulu” başlıklı mizahi bir dil kullanması Türkiye aleyhine yapılan algı operasyonunun bir parçası olarak yorumlandı.

Amerikalıların hem hindiye hem de Türkiye’ye ‘Turkey’ demesinin ardında bir takım tarihi süreçler bulunsa da ABD Hava Kuvvetleri’nin İngiltere, RAF Lakenheath Hava Üssü’ndeki avcı filolar arasında düzenlenen “Hindi Avı” (Turkey Shoot) yarışmasına savaş uçaklarıyla destek verdiğini duyurması ve bunu cesaret ve gulu gulu (Guts & Gobble) şeklinde provokatif bir başlık altında sunması Türkiye aleyhine olumsuz bir algı operasyonu oluşturulmaya çalışıldığı izlenimi uyandırdı.

ABD Hava Kuvvetleri 48’nci Hava Kanadı’nın organize ettiği ve F-15E Strike Eagle savaş uçaklarıyla destek verdiği “Hindi Avı” savaş pilotlarının, istihbarat uzmanlarının ve uçak bakımcıların hava savaşına hazırlık ve performansının test edildiği operasyonel bir yarışma olarak nitelendirildi.

Türkiye’nin bazı NATO tatbikatlarında olduğu gibi zaman zaman hedef ülke haline getirildiği göz önüne alındığında bu etkinliğin Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna gerçekleştirmeye hazırlandığı olası bir operasyonun öncesine denk getirilmesi de akıllarda bazı soru işaretleri bıraktı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER