AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mohgerini, Avrupa’nın uygun girişimlerle ABD’nin tarife uygulamalarına karşılık verecek, kendi çıkarlarını savunacağını belirtti.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini bu bağlamda yaptığı açıklamada, Avrupa’nın kendi çıkarlarını koruma doğrultusunda ABD’nin tarife uygulamalarına karşı uygun girişimlerde bulunacağını ve Avrupalıların çıkarlarını koruyacağını ifade etti.

Kanada ve Meksika, ABD’nin ithal alüminyum ve çeliğe gümrük vergisi getirme kararına misilleme yaptı, AB de kendi misilleme önlemlerinin hazır olduğunu açıkladı. Gelişmeler küresel ticaret savaşı endişesini canlandırdı.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross dün yaptığı açıklamada iki ülke ve AB’den gelen çelik ve alüminyuma cuma günü 7.00’den itibaren sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağını söyledi.

Söz konusu ülkeler ve AB, ABD’nin mart ayında açıkladığı gümrük vergisinden geçici olarak muaf tutuluyorlardı.

Ross’un açıklamaları olası muafiyetlerle ilgili aylarca süren belirsizlikleri sona erdirdi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret müzakerelerine ilişkin yaklaşımının sertleştiğini ortaya koydu.

Ross “Bir yandan Kanada ve Meksika ile diğer yandan Avrupa Komisyonu ile müzakerelere devam etmeyi bekliyoruz, çünkü çözülmesi gereken başka konular da var” dedi.

Çin,  bütün ülkelerin normal ticaret düzenini koruması gerektiğini, ABD ile ticaret anlaşmazlığında görüşmelere açık olduğunu bildirdi.

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmeier ise AB’nin Trump’ın ithal çelik ve alüminyuma vergi uygulama kararına vereceği kesin yanıtın, Trump’ı bu konuyu yeniden düşünmeye sevk edeceği umudunda olduğunu söyledi. Altmeier AB’nin, yeni gümrük vergilerine muhatap olan Meksika ve Kanada ile ticaret konusunda birlikte çalışmasının mümkün olabileceğini de belirtti.

CEVAP VER