400 yıllık geleneksel Türk zil yapım tekniğinin günümüzdeki en tecrübeli ve yaşlı ustası Mehmet Tamdeğer, CSO Ada Ankara Mavi Salon’da gerçekleştirilen “Beş Sohbetleri”ne konuk oldu.

İstanbul’da özel el işçiliği zillerini üreten Mikhail Zilciyan’dan çocuk yaşta mesleği öğrenen Mehmet Tamdeğer’in yüzde yüz el yapımı İstanbul Mehmet Zilleri dünyanın birçok seçkin grubu tarafından en çok tercih edilen ziller arasında yer alıyor.

“Mehmet Tamdeğer ile İstanbul Mehmet Zillerinin Hikâyesi” çok sayıda sanatseveri CSO Ada Ankara Mavi Salon’da bir araya getirdi.

1838 YILINDA İMAL EDİLEN BRONZ ZİL

“Bu işe 1623’de kurulan Samatya’daki Zilciyan Fabrikası’nda, 1950’de başladım. 10 yaşındaydım. İşe başladığım zaman Zilciyan’da herkes ayrı bir iş yapıyordu. Ben ise her işi öğrenmek için gayret gösterdim. 15 yaşındayken Zilciyan’ın sağ kolu oldum. O kadar seviyordum işimi. 1978’de Zilciyan fabrikası kapanana kadar orada devam ettik.” diyen Tamdeğer, iki yıl sonra iş arkadaşı Agop Tomurcuk ile tekrar bu iş yapmaya karar verdiklerini belirtti. Agop Tomurcuk’un vefatının ardından 1996’da İstanbul zilleri ikiye ayrılarak “İstanbul Mehmet” ve “İstanbul Agop” adlarıyla eski usül zilciliği devam ettiren iki ayrı firma olarak yola devam etti.

Tecrübelerini çoğu genç yaştaki katılımcılara aktaran Tamdeğer, merak edilen sorulara da içtenlikle cevap verdi.

Sohbetin ardından CSO1826 teşhir alanında sergilenen; 1838 tarihli Muzikâ-i Hümâyûn müzisyenleri tarafından kullanılan Zil’i de katılımcılar için yorumlayan Tamdeğer, bakır ve kalay alaşımından oluşan fosfor bronz zilin yapım tekniği hakkında görüşlerini sanatseverlerle paylaştı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

88 ülkede yankılanan İstanbul’un zilleri Büyükçekmece’de sergilendi

 

CEVAP VER