Türkiye genelinde yılın son karı yağarken, büyük şehirlerden İstanbul’da da beklenen kar yağışı başladı. İklim krizi nedeniyle mevsimlerin dengesindeki değişimler, kuraklık ve su döngüsü gibi olguların her geçen yıl giderek daha önem kazandığı dünyamızda, çocukların bu olgularla erken yaşta ve yaşayarak tanışmasını kolaylaştıran doğa olaylarından biri de kar yağışı.

Temiz havada, mevsime uygun giysilerle karda oynamak çocukların bağışıklık sistemini olumlu etkiliyor

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları rehberlik bölümü, yaşayarak öğrenme yaklaşımında önemli bir yeri olan aile eğitimine dikkat çekerek, anne babaların soğuk algınlığı gibi kaygılarla kışın çocukların açık havada vakit geçirmek sürelerini kısıtlamamalarının önemine değindi. Kış aylarında virüsler ve grip gibi hastalıklar kapalı ortamlarda hava sirkülasyonu kısıtlı olduğu için aynı havayı sürekli solumaktan dolayı bulaşırken, dışarıda vakit geçiren çocuklar bu etkilerden uzak kalarak temiz havadan yararlanıyor.

Kar ile oynamak çocukların bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkiler yaratıyor. Çocukların açık havada kar ile oynaması onların fiziksel gelişimini desteklediği gibi yaratıcılığını da artırıyor. Karı bir malzeme olarak kullanan çocuklar kardan adam, kardan kule gibi üç boyutlu objeler inşa etmeye çalışırken hayal güçlerini de çalıştırıyor. Bu etkinlikleri onlarla paylaşmak aile bağlarının da kuvvetlenmesini ve mutlu anların mutlu anılara dönüşmesini sağlıyor.

Kar ile Yapabilecek 5 Faydalı Aktivite

Kar Volkanı, çocukların fizik ve kimya disiplinlerini öğrenmesini sağlayan bir aktivitedir. Boş bir su şişesi, 2 kaşık karbonat, 1 kaşık sabun, 1-2 damla gıda boyası, bir kaşık sirke ile yapılan Kar Volkanı, karın köpürmesini sağlayarak çocuklara unutamayacakları bir deneyim sunar.

Gömülü Hazine Avı, hazırlanması kolay bir oyundur. Derin kar biriken yerlerde oynayabilecek oyun çocuğun merak duygusunu geliştireceği gibi, içindeki dedektifi veya korsanı da ortaya çıkarır. Yapılması gereken tek şey bir oyuncağı veya çocuğunuzun seveceği bir objeyi karın içinde bir yere gömmek ve ona ipuçları sunmaktır.

Kar Topu Hedefi eğlenceli ve fiziksel gelişime katkı sunan oyunlardan birisidir. Oyunu çoklu veya tekli oynamak mümkündür. Ebeveynlerin bir duvara tebeşir veya boya ile hedef tahtası çizmesi yeterlidir. Ardından çocuklar hedefi vurduğunda güzel sözler söylemek veya küçük hediyeler vermek çocukların el göz koordinasyonuna olumlu etki eder.

Karda Uzun Atlama oyunu ise çocukların atletizm yeteneğini geliştirebilir. Düz bir zemine bir başlangıç çizgisi çizmek ve sahanın geri kalanını ölçeklendirerek,  çocuğu en uzun atlamayı yapmaya davet etmek yeterlidir.

Karda Boyama çocuğun yaratıcılığını artıracak bir aktivite türüdür. Bir sprey şişesinin dörtte üçünü su ile doldurulduktan sonra, sekiz damla gıda boyası eklenir ve sprey kapatılır. Çalkalanınca oluşan renkli sıvı ile çocuklar karı istediği gibi boyayabilir, kar üstüne yazılar yazabilir.

İTÜ GVO öğrencileri karı sevdikleri kadar, kar sporlarındaki başarıları ile de göz dolduruyor

Kar ile erken yaşta tanışan ve karı seven çocukların ilerleyen yıllarda kış sporları ile ilgilenmesi kolaylaşıyor. Neredeyse dört mevsim kış sporlarının yapılmasına izin veren Türkiye’de bu alandaki sporcu eğitimi henüz istenen seviyede değil. Spor konusuna özel bir önem veren İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları bünyesinde bireysel olarak kış sporlarında başarılar kazanan pek çok öğrenci de mevcut. Eğitimlerinin 6 yaş civarında başlaması gereken zorlu bu alan, diğer pek çok spor dalı gibi öğrencilere çok yönlülük ve akademik başarı disiplini kazandırıyor.

Dr. Natuk Birkan İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri Yavuz Lüle ve Alp Lüle, geçtiğimiz günlerde Bursa ve İstanbul Alp Disiplini kayak yarışlarından madalya ile dönen kış sporcusu öğrencilerden. Alp Disiplini Milli Takımına EYOF (European Youth Olympics) seçilen İTÜ GVO Ekrem Elginkan Lisesi öğrencisi Buse Akar da, 20-25 Mart 2022 tarihlerinde Finlandiya’nın Vuokatti şehrinde düzenlenecek Avrupa Gençlik Olimpiyatlarında ay-yıldızlı formayı giyerek Türkiye’yi temsil edecek. İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Spor birimi kar ile tanışıp, oyun oynamaktan keyif almanın; kar sporlarını sevmenin ilk şartı olduğunu hatırlatıyor.

CEVAP VER