ABD Hava Kuvvetleri, B-1B Lancer bombardıman uçağının beka kabiliyetini, tehdit algılama ve tanımlama yeteneğini artıracak bir güncelleme üzerinde çalışıyor. Bu amaçla Kaliforniya, Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki yankı yapmayan (anechoic) sessiz odaya alınan uçağın savunma sistemi yazılım paketindeki ön işlemcili uçuş yazılımının (Pre-processor Flight Software/PFS) 6.42 versiyonuna yükseltilmesi testleri yapılacak. 

Teksas, Dyess Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Test ve Değerlendirme Filosuna ait uçağın testleri yaklaşık iki hafta sürecek.

Uçağı ve mürettebatını korumak için tasarlanmış entegre bir RF (radyo frekans) elektronik karşı önlem sistemi olan AN/ALQ-161A sistemi kullanılıyor. Yoğun bir elektromanyetik ortamda düşman radarlarını otomatik olarak algılamak, tanımlamak, önceliklendirmek ve engellemek için entegre bir mimaride yaklaşık 120 kW güç tüketen, 2 bin 300 kg ağırlığında 108 Hatta Değiştirilebilir Cihaz (Line-Replaceable Unit) kullanan sistem, radar tabanlı silah sistemlerinin tüm modlarını tespit etmek ve karşı koymak için tasarlanmış. Ayrıca arkadan gelen füzeleri tespit etmek ve karşı koymak için bir kuyruk uyarı işlevi sağlıyor.

2048’DE EMEKLİ EDİLECEK

Elektromanyetik harp mühendisleri, testleri dünyanın en büyük yankısız tesisinde gerçekleştiriyor. Tesis, istenen test ortamını oluşturmak için odanın dört duvarına, tavanına ve tabanına yerleştirilmiş binlerce parça radyasyon emici malzeme (radiation absorbent material/RAM) kullanan bir iç mekân test alanı olarak işlev görüyor.

Testin sonuçları B-1B Sistem Program Ofisine, ardından Hava Kuvvetleri Küresel Saldırı Komutanlığına iletilecek ve olumlu olması halinde B-1B’ye daha büyük bir saldırı tespit etme ve karşı koyma yeteneği sağlayacak doğrulanmış PFS 6.42 yazılım ve donanım eklemeleri tavsiyesinde bulunulacak.

ABD’li savunma şirketi L3Harris Technologies de AN/ALQ-161A’nın 2048’de emekli olacak şekilde B-1B ve mürettebatının gelecekteki ihtiyaçlarını karşılaması için yeni yetenekler geliştirmeye devam ediyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER