ABD’li ilaçlama ve yangın söndürme uçağı imalatçısı Air Tractor, hafif saldırı uçağının yeni bir çeşidi olan AT-802U Sky Warden (Hava Muhafızı) uçağı için ABD’li savunma şirketi L3Harris Technologies ile işbirliği yaptı.

Air Tractor, AT-802U çok işlevli uçağını 10 yıldır pazarlıyor, ancak Sky Warden terminolojisi L3Harris’in katkısını yansıtıyor.

İki şirketin müşterek hareket etme kararı, ABD Özel Harekât Komutanlığı’nın 2021’de yeni bir hafif saldırı uçağı bulmak için uçak gösterilerine ev sahipliği yapması beklenen Armed Overwatch (Silahlı Himaye) programı öncesinde gerçekleşti. Özel Harekâtçılar, Pilatus PC-12 turboprop tabanlı bir istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) uçağı olan U-28A Draco’nun yerine toplamda 75 uçak satın almakla ilgileniyor.

ÖZEL OPERASYON HAVACILARI TASARLADI

Air Tractor’un AT-502B ilaçlama uçağının yangınla mücadele versiyonunu temel alan Sky Warden’ı eski özel operasyon havacılarından oluşan bir ekip kullanarak tasarlayan L3Harris şirketi, Armed Overwatch programına katılıp katılmayacağını açıklamadı.

L3Harris, “Sky Warden”ı herhangi bir müşterinin dünyanın herhangi bir yerindeki şiddet yanlısı aşırı örgütlere karşı mücadelede başarılı olmasını sağlamak için tasarlanmış modüler, açık bir sistem olarak tanımlıyor.

Yeni uçak, L3Harris’in iletişim ve ISR ekipmanına sahip olacak. Bu ürünler arasında L3Harris’in Wescam MX-15 HD ve MX-20 HD elektro-optik/kızılötesi top taret kameraları, ForceX Harvester görev yönetim yazılımı, VORTEX alıcı-vericisi, Havadan Çok Kanallı Radyo, PRC-117G taktik telsizi, BRU-71 bomba tahliye sistemi, KOR-24A küçük taktik terminal telsizi ve TACAN + Taktik Hava Seyrüsefer Sistemi bulunuyor.

6 SAAT HAVADA KALABİLİYOR

İki şirket, AT-802U Sky Warden’ın tek motorlu turboprop uçaklar arasındaki en büyük yük kapasitesine sahip olduğunu iddia ediyor. Uçağın 2 bin 700 kg esnek muharebe yükü ve 370 km muharebe yarıçapında 6 saat hareket kabiliyeti bulunuyor. Aynı zamanda zorlu uçak pistlerinde kalkış ve iniş yapabiliyor.

AT-802U Sky Warden, 226 kg sınıfı bombaları taşımak için sekiz kanat savaş istasyonu, 453 kg sınıfı bombaları taşımak için iki merkez hattı ve 12,7 ile 20 mm arasında değişen silahlar için optimize edilmiş en içteki bir kanat istasyonu ve 70 mm’lik roket podu barındırıyor.

“Air Tractor uçakları, sınırlı altyapıya sahip zorlu ortamlarda çalışmak üzere hassas bir şekilde geliştirildi” diyen Air Tractor başkanı Jim Hirsch, uçağın, özel görev operatörleri için benzersiz bir esneklik ve temel bileşenler sunmak üzere üretildiğini söyledi.

Şirketler, AT-802U Sky Warden’ın bir üretim örneğini 12 ay içinde teslim edebileceklerini söyledi.

FIRLATMA KOLTUĞU YOK

Air Tractor’un ABD hükümetine hafif bir saldırı uçağı satma girişimi daha önce başarısız olmuştu. Şirket, ABD Hava Kuvvetleri’nin Hafif Saldırı programı için AT-802U’yu sundu, ancak bildirildiğine göre bir fırlatma koltuğunun olmaması nedeniyle reddedildi.

Sky Warden, fırlatma koltuğu ile birlikte gelmiyor. Bununla birlikte, L3Harris, tasarımı yangın söndürme uçağına dayandığı için aşırı koşullarda hayatta kalabileceğini savunuyor.

Sky Warden, zırhlı bir kokpite ve kendinden sızdırmaz yakıt depolarına haiz bir motora sahip. Bir aksilik meydana gelirse, uçağın yüksek mukavemetli çelik boru gövdesi ve kokpit kafesi yer çarpmasından kaynaklanan enerjiyi emiyor. Pilot, AmSafe Şişirilebilir Emniyet Sistemi hava yastıklarıyla daha da korunuyor. Son olarak, uçak tasarımı ve motorsuz süzülme özelliği, fırlatma koltuğu şiddetinin aksine iki mürettebat için çok daha güvenli bir durum sağlıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER