Dassault, çift motorlu, uzun menzilli yeni iş jeti modeli olan Falcon 10X’i bugün internet üzerinden yaptığı yayınla duyurdu. Menzili 7.500 deniz mili yani 13 bin 875 kilometre olan Falcon 10X, New York’tan Şanghay’a, Los Angeles’tan Sidney’e, Hong Kong’dan New York’a veya Paris’ten Santiago’ya aktarmasız uçacak. Uçak seyir sırasında Mach 0.925 hıza çıkabilecek. Uçak hizmete 2025 sonunda girecek.

Dassault Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Eric Trappier, “Bugün ticari havacılıkta yeni bir ölçüt getiriyoruz” dedi. Falcon 10X, hem kısa hem de uzun süreli uçuşlarda rakipsiz bir yolcu deneyimi ve Dassault’nun ön cephedeki avcı teknolojisinden çığır açan güvenlik özellikleri sunacak. Yolcu göz önünde bulundurularak uçağın her yönünü optimize ettik ve ultra uzun menzilli uçaklar için yeni bir yetenek düzeyi oluşturduk”

Kabin modülerliğini görülmemiş yüksekliklere taşıyor

Falcon 10X, piyasadaki en büyük ve en konforlu kabine sahip olacak ve çeşitli iç konfigürasyon seçenekleriyle, sınıfındaki diğer tüm uçaklardan daha fazla modülerlik sunacak. Yeni iş jeti, eşit uzunluktaki dört kabin bölgesini barındıracak kadar büyüktür, ancak sahipler, kabinlerini, örneğin genişletilmiş bir yemek / konferans alanı, geniş ekranlı özel bir eğlence alanı, özel bir kraliçe yataklı kamara veya özel duşu olan genişletilmiş ana süit.

Falcon 10X, ekstra geniş pencerelere sahip tamamen yeni bir gövdeye sahip olacak – Falcon 8X’tekilerden neredeyse yüzde 50 daha büyük. İş havacılığındaki en parlak kabini oluşturan gövdeyi otuz sekiz pencere sıralayacak.

Yüksek hızlı kanat, maksimum güç, azaltılmış ağırlık ve minimum sürtünme için karbon fiber kompozitlerden yapılacaktır. Hız ve verimlilik için özel olarak tasarlanan çok yüksek en-boy oranına sahip kanat, düşük yaklaşma hızlarında üstün manevra kabiliyeti sunan gelişmiş, geri çekilebilir yüksek kaldırma cihazlarıyla donatılacak.

Çift motorlu uçak, iş havacılığının en gelişmiş ve verimli motoru olan geliştirme aşamasında olan Rolls Royce Pearl® 10X tarafından desteklenecek. 10X, Pearl serisinin en yeni, en büyük ve en güçlü versiyonudur ve 18.000 pound’dan fazla itme gücü sağlar.

Uçuş güvertesi teknolojisinde büyük bir ilerleme

Falcon 10X’in uçuş güvertesi, kokpit boyunca dokunmatik ekranlarla sezgisel tasarımda yeni bir standart belirleyecek. Doğrudan Dassault’un en son askeri teknolojisinden türetilen yeni nesil Dijital Uçuş Kontrol Sistemi, devrim niteliğindeki yeni tek düğmeyle kurtarma modu da dahil olmak üzere benzeri görülmemiş düzeyde bir uçuş hassasiyeti ve koruma sağlayacaktır.

Tek bir akıllı gaz kelebeği, her iki motoru da farklı uçuş senaryolarında ihtiyaç duyulduğunda her motorun gücünü otomatik olarak yönetecek olan Dijital Uçuş Kontrol Sistemine bağlayarak birincil güç kontrolü olarak görev yapacak.

Dassault’un çığır açan FalconEye® kombine görüş sistemi – hem gelişmiş hem de sentetik görüş yeteneklerini sunan ilk sistem – birincil uçuş ekranı olarak hizmet verebilen çift HUD ile birleştirildiğinde, 10X temelde sıfır tavan / görüş koşullarında çalışabilecek.

Trappier, “Yeni Falcon’umuz için çıtayı inanılmaz derecede yükselttik,” dedi. “Ancak bu uçağı pazarın tepesine koyduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim.” (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER