Bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Avrupa Spartan Tatbikatı” (European Spartan Exercise) Romanya’da sona erdi. Avrupa’da C27J Spartan askeri nakliye uçaklarını kullanan NATO ülkelerinin katıldığı tatbikatta gece ve gündüz hava taşıma senaryoları gerçekleştirildi.

13-24 Mayıs 2019 tarihleri arasında Romanya, Otopeni Hava Üssü’nde düzenlenen tatbikata NATO Müttefiki ülkelerden Bulgaristan, İtalya, Litvanya, Romanya ve Slovakya katılım sağladı. C27J Spartan kullanan ülkelerden Yunanistan, ABD ve Avustralya ise tatbikata gözlemci olarak katıldı.

Bu uçakla Avrupa ülkeleri arasında birlikte çalışabilirliği artırmayı hedefleyen tatbikat Avrupa Savunma Ajansı tarafından hazırlandı. Romanya Hava Kuvvetleri evsahipliğinde gerçekleştirilen tatbikat hava ekiplerine akademik ve uçuş eğitimi sunarken; yer mürettebatı da birbirlerinin uçağında çapraz bakım yapmalarını sağlayacak senkronize ve koordineli prosedürler geliştirmekle meşgul oldular.

Katılımcı Spartan’lar, uçuş eğitimleri sırasında toprak ve kısa mesafe pistlere iniş yapılması, personel ve malzemenin paraşütle atılması, savaş uçaklarıyla işbirliği, kara kuvvetleriyle koordinasyon ve tıbbi tahliye işlemleri gerçekleştirdi.

Barışın korunması ve insani yardım operasyonlarında taktiksel görevler gerçekleştirmek üzere tasarlanan C27 Spartan, gece ve gündüz hava taşıma desteği sağlıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER