5 Mart 2019 tarihinde İstanbul’da düzenlenen 6’ncı Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi (INPPS Expo) kapsamında, Rosatom Devlet Kuruluşu ve AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Proje Şirketi tarafından, Akkuyu NGS projesi tedarikçilerine yönelik bir seminer gerçekleştirildi.

Seminerin açılış konuşmasını yapan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Genel Müdürü İbrahim Halil Dere, “Bugün Türkiye için nükleer enerji bir opsiyon değil, bir ihtiyaçtır. NGS’nin inşa edilmesi ve işletilmesi sonucunda, Türkiye “nükleer kulüp” üyesi bir ülke olacaktır” ifadelerini kullandı.

Etkinliğin açılışında konuşan AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Rusatom Energy International A.Ş. Projelerin Yönetilmesinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Anton Dedusenko, Akkuyu NGS projesindeki ilerleme durumunu değerlendirdi. Dedusenko “Halihazırda, 1’inci ünite Reaktör binası temelini tamamlamak üzereyiz. Reaktör binasının dış duvarlarının imalatı için hazırlıklarımızı sürdürmekteyiz. Buna paralel olarak yardımcı reaktör binası ve yedek kumanda merkezinin temel yapılarını oluşturmaktayız. Aynı zamanda 2’inci ünite kapsamındaki çalışmalarımız da devam etmektedir. Bu çerçevede, 2018 yılının sonbahar döneminde 2’inci ünite için sınırlı çalışma izni alınmıştır. Sahada zemin etüt çalışmaları sürmektedir. Bir sonraki aşama olarak bu ünite için inşaat lisansının alınması ve akabinde temel betonun imalatına başlanması planlanmaktadır. Eş zamanlı olarak, 3’üncü ünite inşaatına başlanabilmesi için gerekli izin belgelerinin alınması amacıyla TAEK’e sunulacak başvuru dosyası hazırlanmaktadır. Akkuyu NGS projesi takvimi oldukça yoğun bir çalışma takvimidir. Takvime göre ünitelerin her birinin bir sene arayla işletmeye alınması ön görülmektedir”şeklinde konuştu.

Rosatom için tedarikçiler ile etkin bir etkileşim ve iş birliğinin kurulmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Dedusenko “Halihazırda birçok Türk şirketi ile çalışmaktayız. Fakat proje dinamiği, işbirliği alanının genişletilmesine olanak sunmaktadır. Bu açıdan bu seminerin düzenlenmesi bizim için çok önemlidir ” ifadelerini kullandı.

Seminerde, Rosatom iştiraklerinden Rusatom Energy International, AKKUYU NÜKLEER, Rosatom Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Merkezi ile Konzern Titan -2 A.Ş. temsilcileri konuşma yaptı.

Konuşmacılar, Rosatom Devlet Kuruluşu, Akkuyu NGS projesi ve proje kapsamında planlanan ihaleler, Rosatom’un satın alma sistemi ve Rosatom Kurumsal Akademisinin Türk ortakları tedarikçi ile yürüttüğü tedarikçi eğitim sistemi hakkında katılımcılara bilgi verdiler. Yuvarlak masa oturumları katılımcılar tarafından ilgi ile takip edildi. Etkinliğe 220’nin üzerinde kişi katıldı.

CEVAP VER