Cumhurbaşkanı Erdoğan, TürkAkım Projesi deniz bölümünün tamamlanması töreninde yaptığı konuşmada, “TürkAkım, Rus dostlarımızla beraber büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkilerimiz hem de bölgemizdeki enerji jeopolitiği bakımından tarihî nitelikte bir projedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte TürkAkım Projesi deniz bölümünün tamamlanması törenine katıldı. İstanbul Kongre Merkezi’ndeki törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konuşma gerçekleştirdi.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ve heyet üyelerini Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, TürkAkım doğal gaz boru hattının, Karadeniz’in altından geçen bölümünün tamamlanarak Türkiye topraklarına ulaşmasının sevincini yaşadıklarını kaydetti.

“TÜRKAKIM’IN KOMŞULARIMIZ VE ÇEVRE AÇISINDAN PEK ÇOK AVANTAJI VAR”

“TürkAkım, Rus dostlarımızla beraber büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkilerimiz hem de bölgemizdeki enerji jeopolitiği bakımından tarihî nitelikte bir projedir” sözleriyle gerçekleştirilen işin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya kara kesimi, deniz kesimi ve Türkiye kara kesimi olmak üzere üç bölümden teşekkül projenin 2019 yılında yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Yılda 31,5 milyar metreküp doğal gaz taşıyacak TürkAkım Projesi’nin sadece ülkemiz ve milletimiz açısından değil, komşularımız ve çevre açısından da pek çok avantajı bulunuyor. Buradan gelecek doğal gazın en az yarısını Avrupa’ya aktarmayı planlıyoruz. Ülkemiz içinde ise İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi kritik üretim ve ihracat merkezlerimiz yeni bir tedarik hattına kavuşacaklar. Böylece Türkiye, transit risklere maruz kalmadan, hem kendisinin hem de Avrupa ülkelerinin doğal gaz taleplerini karşılayabilecektir.”

“TÜRKAKIM’LA ENERJİ SEKTÖRÜNÜN ÇITASINI YUKARIYA TAŞIDIK”

Teknik açıdan zorlu bir projeyi yüksek güvenilirlik, güvenlik ve sürdürülebilirlik standartlarıyla hayata geçirerek, sektörün çıtasını daha yukarı taşıdıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel enerji piyasalarında doğal gazın öneminin ve arz güvenliğinin giderek artığına işaret etti ve “Burada önemli olan enerji projelerinin ekonomik olarak hayata geçirilebilir olmasıdır. Ülkelerin kendi şartları doğrultusunda doğal gazı nereden ve nasıl temin edecekleriyle ilgili kararlarına saygı duyulmalıdır. Devletlerin egemenlik haklarını ihlal edecek, kendi vatandaşlarına hizmet vermelerinin önüne geçecek baskıların, hiç kimseye faydası olmayacaktır” dedi.

“RUSYA, GÜVENİLİR BİR DOST VE ÖNEMLİ BİR DOĞAL GAZ TEDARİKÇİSİDİR”

“Bizim için Rusya Federasyonu, uzun vadeli iş birliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve bu projedeki gibi önemli bir doğal gaz tedarikçisidir. Türkiye, Rusya’dan 1987 yılından bu yana toplam 387 milyar metreküplük doğal gaz alım gerçekleştirmiştir” sözleriyle konuşmasına devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan,  uzun yıllar ve sınamalar neticesinde perçinlenen Türk-Rus dostluğunun, her iki tarafın da menfaatine sonuçlara vesile olduğunu ifade etti. Rusya ile ikili münasebetlerin çerçevesini hiçbir zaman diğer ülkelerin taleplerine veya dayatmalarına göre belirlemediklerine de dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daima Rusya ile uzun vadeli iş birlikleri kurmanın çabası içinde olduk. Hem bölgemizde hem de küresel alanda hakkın, adaletin, barışın ve istikrarın temini için Rus dostlarımızla birlikte çaba gösterdik. Bu ortak duruşumuzun, özellikle komşumuz Suriye’deki çatışmalardan kaynaklanan insani krizin hafifletilmesinde önemli katkılarını gördük”

CEVAP VER