Yeni tasarım ‘Ranger R7’ uçağının duyurusunu yapan ABD’li uçak üreticisi Vashon, uçağın fiyatını 99 bin 500 dolar olarak belirledi.

Eski ve yeterli donanıma sahip olmayan sertifikalı uçaklarla daha yeni fakat pahalı hafif spor uçaklar arasındaki boşluğu doldurmak üzere tasarlanan ‘Ranger R7-Yellowstone’ iki kişilik geniş bir kabine sahip.

Tamamıyla metal bir yapıda olan uçak dünya çapında 70 yıldır denenmiş ‘Continental O200-D’ motora sahip olacak. Tam donanımlı uçağın fiyatı ise 99.500 $ olarak belirlendi.

HAMBURGER FİYATINA UÇAK

Pahalı uçakları 100 $’lık hamburgere benzeten firma kendi uçağını 39 $’lık hamburger olarak tanımlıyor.

Washington, Seattle yakınlarındaki tesislerde üretilen uçak; İmalat giderlerini azaltmak, zaman tasarrufu sağlamak ve ağırlık gibi nedenlerden ötürü önceden boyanmış parçalar monte edilerek üretiliyor. Tamamlandığında ise boya gereksinimi duymuyor.

FAA ONAYI YOK

S-LSA “Special-Light Sport Aircraft” (Özel-Hafif Spor Uçak) kategorisine giren bu tip uçaklar özellikli bir duruma sahip.

Tip sertifikasına sahip olan uçaklardan farklı olarak bu tip uçakların tasarım, test, imalat ve kalite kontrol gereksinimleri, uçak endüstrisi tarafından belirlenen “Fikir Birliği Standartları” (consensus standards) çerçevesinde üretici firma tarafından sağlanıyor.

Dolayısıyla Federal Havacılık Dairesi (FAA), S-LSA’ların tasarım, test, imalat ve kalite kontrolünde hiçbir şekilde yer almıyor.

İmalatçı Vashon firması bu yılki Oshkosh Fuarına satışa çıkaracağı 5 uçakla katılacak.

S-LSA kategorisine örnek olacak sportif uçaklar arasında; Flight Design CT, Jihlavan Kappa KP-5, Evektor SportStar, Legend Cub, Tecnam Bravo ve Indus Thorpedo T-211 gibi uçaklar yer alıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

Vashon Aircraft

 

 

CEVAP VER