Başbakan Binali Yıldırım, Hürriyet Meydanı’nda düzenlenen toplu açılış törenindeki konuşmasına başlarken, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine karşı koyarken şehit olanlara Allah’tan rahmet diledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını getirdiğini söyleyen Yıldırım, “Çorum’da sizin bir lafınız var, yavaş iş yapanlara ‘elevay’ diyorlarmış. İşte Türkiye’de AK Parti öncesi iktidarlar da hep ‘elevay’dı. 15 sene içinde Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bir Türkiye’ye üç Türkiye daha kattık. Türkiye’yi üç kat büyüttük. Laf üstüne laf koyanlardan değil, taş üstüne taş koyanlardan olduk.” diye konuştu.

Türkiye’nin illerini, ilçelerini yollarla birbirlerine bağladıklarını anlatan Yıldırım, “Hızlı treni Ankara’dan başladık, Eskişehir’e, Konya’ya tamamladık, Sivas’a tamamlanıyor. Çorum üzerinden Samsun’a da hızlı treni yapacağız. Yolları böldük hayatları birleştirdik, yolları böldük milleti birleştirdik. Yolları böldük, gönülleri birleştirdik. Yolları böleriz ama Türkiye’yi böldürtmeyiz, ay yıldızlı bayrağımızı indirtmeyiz, ezanlarımızı dindirtmeyiz. Bunu herkes böyle bile.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN RÜYALARINI GERÇEK YAPTIK”

Sinop’tan Hatay’a, Edirne’den Kars’a memleketin her köşesine hizmet götürdüklerini, dünyaya ilham veren eserleri hayata geçirdiklerini vurgulayan Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Vurur yüze ifadesi, sefa geldik birtanesi Çorum. Türkiye’nin rüyalarını gerçek yaptık. Çorum’da da büyük hizmetler, büyük yatırımlarla Türkiye’nin kalkınmasına aynı şekilde katkı sağladık. 15 yılda Çorum’a, Anadolu’nun kaplanlarıyla ünlenen, KOBİ’nin başkenti Çorum’a 11 milyar 400 milyon yatırım ve destek sağladık. Bugün toplu açılışını yapacağımız eserlerle Çorum daha güzel olacak, daha da gelişecek.”

Bu sırada alandaki bir vatandaşın “Kadro istiyoruz” talebine Yıldırım, “Merak etmeyin, o iş tamam.” karşılığını verdi.

Çorum’da 542 milyon lira değerinde, 64 eserin toplu açılışının yapıldığına dikkati çeken Yıldırım, “Helali hoş olsun, Çorum daha fazlasına layık. Bu dev adımlar, bu eserler, bu hizmetler hep milletimiz için, sizler için. Biz AK Parti olarak başından beri siyasette bir ilkeye, önemli bir konuya hep vurgu yapıyoruz. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. İnsanı yücelt ki devlet yücelsin. Az önce burada hanım kardeşlerimizden biri dedi ki ‘Çorum’da hastanelerde bize iyi muamele yapmıyorlar, hizmetlerden yeterince memnun değiliz.’ Bakın Sağlık Bakanıma talimatı verdim, yarından itibaren bu yanlışı yapanlara hesabını anında soracağız.” değerlendirmesini yaptı.

IKBY’DEKİ GAYRİMEŞRU REFERANDUM

AK Parti’nin tek adresinin millet olduğunun altını çizen Binali Yıldırım, şunları kaydetti:

“Millet mutluysa millet mesutsa biz de mesuduz, biz de mutluyuz. Milletimiz güvendeyse Türkiye de güvende ama son zamanlarda milletimizin huzurunu bozmaya çalışan, ülkemizin güvenliğini tehdit eden bazı gelişmeleri birlikte yaşıyoruz.

Birkaç gün önce Kuzey Irak’ta bir referandum oldu. Bütün dünyanın karşı çıkmasına, Türkiye’nin ikazına rağmen inatla bu referandumu gerçekleştirdiler. Aslında bunu yapanlar en büyük ihaneti kendi vatandaşlarına yaptılar. Açık konuşayım, biz bu topraklarda bin yıldan fazla Türk, Kürt, Arap, Türkmen, Çerkez her mezhepten, her meşrepten vatandaşlarımızla beraber, kardeşçe yaşıyoruz. Bunun en güzel örneği Çorum’dur. Çorum kardeşliğin şehridir. Hal böyleyken, durup dururken Irak’ta, Suriye’de yeterince sorun varken kişisel ihtirasları yüzünden orada ayrılık tohumları serpenler aslında en büyük kötülüğü Kuzey Irak’ta yaşayan Kürtlere, Araplara, Türkmenlere, Asurilere, Ezidilere yapıyor. Türkiye olarak bütün dünya bilsin bizim Kürtlerle de Araplarla da Türkmenlerle de hiç kimseyle bir sorunumuz yok.”

Yıldırım, hicri yılın başlangıcı Muharrem ayının İslam dünyası için çok önemli bir ay olduğunu belirterek, “Bu ayda Hazreti Hüseyin efendimiz ve çocukları Kerbela’da şehit edildi. Peygamberimizin, ‘Allah’ın ayı’ dediği ay, bereket ve feyzin başladığı aydır. Bütün milletimizin ve Çorumluların hicri yılını, muharrem ayını, aşure gününü de tebrik ediyorum.” ifadesini kullandı.

Kuzey Irak’taki gayrimeşru referanduma ilişkin Yıldırım, “Ülkemizin gerek Irak gerek Suriye, güney hudutlarında herhangi bir bölünme, ayrılıkçı hareket, yapay devlet kurma girişimi olursa Türkiye olarak biz bunu ulusal güvenlik meselesi olarak görürüz ve gerekeni yaparız. Bunu bütün dünya bilmelidir. Türkiye’nin dostluğuna herkes güvensin ama Türkiye’ye düşmanlık edenler de bir kere değil, on kere düşünsün.” değerlendirmesinde bulundu.

Irak Merkezi Hükümet ile Irak’a sınırı olan İran ile birlikte yok hükmündeki gayrimeşru referandumdan sonra gelişen durumları, alınacak tedbirleri zaman kaybetmeden almak için görüşmelerinin sürdüğünü aktaran Yıldırım, bu yönde kararlılıklarının tam olduğunu vurguladı.

Başbakan Yıldırım, bölgede yeni sorun alanları istemediklerine dikkati çekerek, Suriye’de 7 yıldır yaşanan iç savaş nedeniyle DEAŞ, PKK, PYD, YPG terör örgütü yüzünden milyonlarca insanın evini terk etmek durumunda kaldığını anımsattı.

Yüzbinlerce insanın hayatını kaybettiğini, en büyük bedeli ise Türkiye’nin ödediğini dile getiren Yıldırım, olup bitenlere Türkiye’nin ilgisiz, kayıtsız kalmasını kimsenin beklememesi gerektiğinin altını çizdi.

“ÖNLEMLER PEYDERPEY DEVREYE GİRECEK”

Yıldırım, Türkiye’nin önlemlerinin önümüzdeki günlerde peyderpey devreye gireceğini dile getirerek, gelişmeleri takip edeceklerini ve ona göre karar vereceklerini söyledi.

“Kardeşçe yaşadığımız bu topraklara fitne tohumu ekilmesine asla rıza göstermeyiz.” diyen Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kürtler, Araplar, Türkmenler de kardeşimizdir. Aşık Veysel ne diyor? ‘Kürt’ü, Türk’ü ile Çerkezi Adem’in oğlu, kızı, beraberce şehit, gazi, yanlış var mı? Neresinde? Yezid nedir? Ne Kızılbaş? Değil miyiz hep bir gardaş? Bizi yakar, bizim ateş. Söndürmektir tek çaresi. İşte bizim hamurumuz, anlayışımız bu. Bu toprakların mayası da ruhu da bu.’ Bu mısralar içerisinde bulunduğumuz aşure ayında ne kadar da anlamlı değil mi?

Herkes iyi bilsin ki bu yanlışın Kuzey Irak’ta yapılan bu referandumun orada yaşayanlara, bölgeye hiçbir faydası yok. Huzur getirmez, sorunları daha da büyütür. Muhteris yöneticilerin kirli pazarlıkları ve sorumsuzluklarının bedelini Kürt kardeşlerimize ödetmeyeceğiz, bunun böyle bilinmesi lazım. Şartlar ne olursa olsun ülkemizde kardeşliği daim edeceğiz. Bin yıllık beraberliğimizi ilelebet, sonsuza kadar birlik, beraberlik içerisinde tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek vatan anlayışı ile sürdüreceğiz.”

Yıldırım, açılışı yapılacak eserler arasında 800 yataklı bir hastanenin bulunduğunu, Çorum’a çok yakışacak bu hastaneye 15 Temmuz gecesi şehit olan Erol Olçok’un adını verdiklerini belirtti.

“Millet iradesine, demokrasiyle milletin seçtiği Cumhurbaşkanı’na, hükümetine karşı silah doğrultan alçak FETÖ terör örgütü mensupları şunu bilmelidir ki fitil fitil burunlarından gelecek. Hak ettikleri cezayı hukuk içinde en ağır şekilde alacaklardır.” diyen Yıldırım, Çorum’un 15 Temmuz’da meydanları doldurarak, alçaklara “dur” dediğini kaydetti.

Çorum’un 1 Kasım’da rekor seviyede destek vererek AK Parti’yi tekrar iktidar yaptığını, 16 Nisan’daki halk oylamasında da yüzde 63 “evet” oyu çıktığını dile getiren Yıldırım, kente hizmet sunmaya, ihtiyaçları gidermeye devam edeceklerini anlattı. Yıldırım, “Terör bizi yıldıramaz. Ekonomimizle, ihracatımızla, sanayimizle büyümeye devam ediyoruz.” dedi.

“TÜRKİYE YÜZDE 5’İN ÜZERİNDE BÜYÜDÜ”

Bu senenin ilk 8 ayında Türkiye’nin yüzde 5’in üzerinde büyüdüğüne dikkati çeken Yıldırım, bütün dünyada kriz devam ederken Türkiye’nin gösterdiği bu başarıyla, gelişmiş 20 ülke içerisinde üçüncü sıraya çıktığını söyledi.

Avrupa ülkelerinin büyümesinin iki katına ulaşıldığına işaret eden Yıldırım, AK Parti’nin gelecek vizyonuyla Türkiye ekonomisinin daha da büyüyeceğini vurguladı. Yıldırım, “Millet olarak Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına, 2023 yılına emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz. Bunun için geçmişteki tecrübemizi gelecek hedeflerimizle birleştireceğiz ve Türkiye’nin, milletimizin yüzünü güldürmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Enerji, ulaşım, altyapı, sağlık ve tarım alanında birçok projeyi tamamladıklarını, ülkenin bereketli topraklarını suyla buluşturduklarını ifade eden Yıldırım, daha düne kadar basit bir tüfeği bile yapamayan Türkiye’nin, bugün savunma sanayinde kendi kendine yeter hale gelen ülke konumunda olduğunun altını çizdi. Yıldırım, “Yeter mi? Yetmez. Daha fazlasını yapacağız. Güvenliğimizi tamamen kendi imkanlarımızla sağlayıncaya kadar bu çalışmalarımız devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Tarım ve hayvancılık alanında da yerli üretimi teşvik ettiklerine vurgu yapan Yıldırım, hedefin, tahılın da merkezi olan Çorum’da sulanabilir alanların tamamını suyla buluşturmak, Çorum’un bereketli topraklarına bereket katmak olduğunu belirtti.

“EN BÜYÜK PROJELERİ YAPAN ÜLKENİN ADI TÜRKİYE’DİR”

Başbakan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

“Dünyanın en büyük projelerini, dünyanın en büyük hava limanlarını yapan ülkenin adı Türkiye’dir. Onun için kıskanıyorlar, onun için Türkiye ile uğraşıyorlar. Uğraşırsa uğraşsınlar. Ne olacak? Evelallah kimseye müdanamız yok. İşimize bakacağız. Türkiye yakın gelecekte Avrupa’nın da, Ortadoğu’nun da vazgeçilmez konumdaki ülkesi haline geliyor. İşte hızlı trenle bütün illerimizi, büyük illerimizi birbiriyle bağlıyoruz. Bu iller arasında Samsun da var, Çorum da var. İnşallah hızlı treni de Cumhuriyetimizin 100. yılına giderken Çorumlulara kazandırmış olacağız. Hayırlı uğurlu olsun.”

Yıldırım, Türkiye’nin 7 bölgesini, 81 vilayetini tüketen değil, üreten iller haline getireceklerinin altını çizerek, geçmişte yaptıkları teşvikleri, destekleri, yapımını tamamladıkları organize sanayi bölgelerini daha da çeşitlendireceklerini ve çoğaltacaklarını anlattı.

Geçen yıllarda Çorum’dan Osmancık’a giderken Kırkdilim’den salavat getirerek geçtiğini belirten Yıldırım, Kırkdilim yolunu yaptıklarını kaydetti. Yıldırım, orada ayrıca tünellerle, köprülerle dümdüz, otoyol gibi bir yol yapacaklarını bildirdi.

“İnsanımızın hayatı bizim için her şeyden üstündür. Bir kişiyi yaşatmak, dünyayı, bütün insanlığı yaşatmaya bedeldir.” diye konuşan Yıldırım, Türkiye’nin, AK Parti’ye verilen destek ve istikrar sayesinde günden güne büyüdüğünü, yatırımlarla, fabrikalarla, hizmetlerle hak ettiği yere geldiğini vurguladı.

Planlarla, çalışmalarla yeni iş alanları oluşturduklarını, enflasyonu aşağı çektiklerini, işsizlikle mücadeleye hiçbir taviz vermeden kararlılıkla devam ettiklerini dile getiren Yıldırım, Türkiye’de işsizlik oranının 10,6, Çorum’da ise yüzde 5 olduğunu söyledi. Yıldırım, Çorum’u “üreten, ürettiğini de Türkiye’ye, dünyanın her tarafına ulaştıran bir il” olarak tanımladı.

542 MİLYON DEĞERİNDE 64 ESER

Bugün 542 milyon değerindeki eserlerin açılışını yaptıklarını belirten Yıldırım, “Vatandaşa hizmet Hakk’a hizmettir, insanı yücelt ki devlet yücelsin.” anlayışıyla çalıştıklarını anlattı.

Açılışı yapılan 64 eser arasında tarımdan sağlığa, enerjiden ulaştırmaya, gençlik ve spordan eğitime farklı alanlardan her türlü hizmetin bulunduğunu söyledi. Bu eserlerin yeterli olmadığını, yeni eserler için de adım attıklarını kaydeden Yıldırım, “Hiç merak etmeyin yeter ki bir olalım, iri olalım, diri olalım. Hep birlikte Türkiye olalım.” dedi.

Yıldırım, konuşması sırasında vatandaşların havalimanı istemesi üzerine, Merzifon’da havalimanı olduğunu anımsatarak, “Yolcuların yüzde 70’i Çorum’dan gidiyor. Şimdilik işinizi görüyor. Mecitözü’nden bir yol daha yapacağız ve 25 dakikada havalimanındasınız. Orayı da, terminalini de büyüteceğiz. Tam Çorum’a, Amasya’ya hitap eden bir bölgesel havalimanı olacak. Tamam mı, anlaştık mı?” ifadelerini kullandı.

NOTLAR

Toplu açılış töreninin düzenlendiği alana, Türk bayrakları ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın posterleri asıldı. Alanda “Sayın Başbakanımız dünyanın merkezine hoş geldiniz” yazılı pankart yer aldı.

Konuşmaların ardından toplu açılış törenine geçildi. Başbakan Yıldırım, beraberindeki bakanlar ve diğer konuklarla Çorum’da yatırımı tamamlanan 542 milyon lira değerindeki 64 eserin açılışını gerçekleştirdi.

Başbakan Yıldırım, ezan okunurken konuşmasına ara verdiği sırada, “Başbakanım sizi öpebilir miyim?” diyen vatandaşa, gülerek “Nasıl öpeceksin, görmüyor musun çalışıyorum, sonra öpersin.” karşılığını verdi.

Programa, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan ile bazı milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı.

CEVAP VER