9 Mayıs Avrupa Günü,  “Ortak Değerlerimiz, Ortak Geçmişimiz” ve “Birlikte İnşa Ettiğimiz Barış ve Refah” olacak sloganlarıyla CerModern’de kutlandı.

AB Türkiye Delegasyonu’nun ev sahipliğindeki resepsiyona Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Bayan Brigitte Meyer-Landrut, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın yanı sıra çok sayıda yabancı misyon temsilcisi katıldı. Etkinlikte ayrıca “Yarattığımız, paylaştığımız ortak miras” temalı dijital fotoğraf sergisi açıldı.

AVRUPA GÜNÜ UKRAYNA’DA DA KUTLANIYOR

9 Mayıs Avrupa Günü, gerek üye ülkelerde gerekse aday ve potansiyel aday ülkelerde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Resepsiyona katılan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar’da gazetemize yaptığı açıklamada, “Mutluyuz, Ukraynalılar olarak kutlamalara katılmak, Avrupa Gününü kutlamak istiyoruz.  Avrupa Günü aynı zamanda Ukrayna için de bir kutlama günüdür.” ifadesini kullandı.

ROBERT SCHUMAN ÖNCÜLÜK ETTİ

Böyle bir etkinliğe katılmaktan mutluluk duyduğunu belirten Başkent Üniversitesi İ.İ.B.F. İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şahinöz, her yıl 9 Mayıs’ta kutlanan Avrupa Günü’ne ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Avrupa Günü, 9 Mayıs 1950 tarihinde Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman’ın daha sistematik ve organize bir Avrupa kurmak gayesiyle bir kanun teklifi açıkladığı gündür. “Schuman Bildirisi” ya da deklarasyonu olarak da bilinen bu tasarı bugünkü Avrupa Birliğinin yapı taşı olarak görülmektedir. 9 Mayıs’ın Avrupa Günü olarak kutlanılması kararı 1985 yılında Milan’da yapılan Zirve sonrasında alınmıştır. O tarihten beri 9 Mayıs Avrupa günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bizler de Avrupalı dostlarımızın 9 Mayıs Avrupa Gününü kutluyor, ayrıca bu önemli günde bizleri davet ettikleri için kendilerine teşekkür ediyoruz.”

İNSAN HAKLARI ZAMAN ZAMAN İHLAL EDİLİYOR

Kutlamalara katılan davetlilerden Kamu Denetçisi Sadettin Kalkan, gazetemize yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu: “Avrupa günü dolayısıyla söyleyeceğimiz en önemli konu, Avrupa Birliğinin temelinde, ana fikrinde yatan şey, II. Dünya Savaşından sonra insan haklarının daha evrensel ve daha fazla korunması gerektiği yönündeki düşünce gelişimiyle bir araya gelinerek oluşturulan bir birlik. Asıl temeli insan haklarının korunması, geliştirilmesi, bireysel olarak her ferdin haklarının korunması ve geliştirilmesi evrensel bir düşünceye dayanır. Kamu denetçiliği olarak da bizim görevimiz insan haklarının, bireylerin haklarının hem de menfaatlerinin korunması yönünde, ulusal ve uluslararası düşüncelerle korumak ve geliştirmek. Burada şuna da vurgu yapmak lazım; madem Avrupa Günü ve bireylerin, insan haklarının evrensel alanda ilanı ve korunmasıysa bazen dünyanın başka ülkelerinde cereyan eden anlaşmazlıklar sebebiyle meydana gelen hak ihlalleri olabilir. Ama gözümüzün önünde cereyan eden Ortadoğu’daki Filistin meselesi var. Burada açık ve net bir şekilde hak ihlalleri görülüyor ve buna dünya ülkeleri biraz pasif kalıyor diye düşünüyorum. Bu konuda başta Avrupa Birliği olarak, büyük bir tüzel kişilik olarak bir eylem yapması lazım. Buradaki İnsanların da haklarını herkes gibi, dünyanın en korunması gereken insan gibi korunması lazım, bir ayrım yapılmaması lazım. Bireyler arasında, insanlar arasında ne renk farklılığı olmalı, ne ekonomik farklılık olmalı, ne de coğrafya farklılığı. Bu hak zaman zaman ihlal ediliyor. Bundan dolayı üzgünüz, ama Türkiye olarak da önemli adımlar attığımızı düşünüyorum bu anlamda. Yani dünyaya feryat eden, dünyada insan hakları savunucusu olarak şu an örnek olduğumuzu düşünüyorum.” (kaynak:haymanagazetesi.org)

 

CEVAP VER