Dünyanın birçok ülkesinden başarılı safkanların bir araya geldiği ve bu yıl Kentucky’deki Churchill Downs Hipodromu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen 35. Breeders’ Cup festivali 3 Kasım Cumartesi günü düzenlenen koşularla birlikte tamamlandı.

70.423 biletli yarışseverin yerinde takip ettiği festivalin son gününde koşulan, kum pistte dünyanın en önemli koşularından olan G1 Breeders’ Cup Classic’te bu yıl Hronis Racing’in sahibi olduğu, John Sadler’in antrenesindeki ACCELERATE (Lookin At Lucky – Issues / Awesome Again) jokey Joel Rosario idaresinde zafere uzanan isim oldu.

Accelerate’in kazandığı 2018 yılı G1 Breeders’ Cup Classic’i izlemek için tıklayınız

3.3 Milyon birincilik, 6 Milyon Dolar toplam ikramiyeli G1 Breeders’ Cup Classic’te bu yıl 3+ yaşlı 14 safkan start aldı. 2000 metre kum pistteki koşuda Accelerate’in ardında ikinciliği son metrelerdeki atakları neticesinde GUNNEVERA (Dialed In – Unbridled Rage / Unbridled) elde ederken, bu yılın G1 Dubai World Cup galibi THUNDER SNOW (Helmet – Eastern Joy / Dubai Destination) üçüncü, YOSHIDA (Heart’s Cry – Hilda’s Passion / Canadian Frontier) ise dördüncü oldu.

Kazanan ACCELERATE için koşunun bitiriş derecesi 2.02.93 olarak kayıtlara geçerken, farklar 1 Boy-3/4 Boy-Burun şeklinde sonuçlandı.

Keeneland’den 380.000 $ bedelle alınan Accelerate, G1 Breeders’ Cup Classic zaferiyle birlikte kariyerinin 22. startında 10. galibiyetini elde etti. Bu yıl 5’i G1 olmak üzere katıldığı 7 yarışın 6’sını kazanan Accelerate, aynı zamanda G1 BC Classic ile birlikte babası Lookin At Lucky’nin de ilk Breeders’ Cup yarışı galibi temsilcisi oldu.

Antrenör John Sadler, 44 koşuda 0 galibiyetle geldiği G1 Breeders’ Cup Classic’i Accelerate ile kazanarak kariyerindeki 45. Breeders’ Cup yarışında ilk birinciliğini elde etti. Sadler, koşu sonrası yapmış olduğu açıklamada: “Kariyerim boyunca her yıl, her gün böyle bir büyük yarışı kazanmak için heyecanla çalıştım. Daha güzel bir gün olamazdı. Accelerate’i Pegasus World Cup’ta koşma ihtimalimiz var. Muhtemelen yarın Lexington’daki Lane’s End Harası’na gidecek ve bu hafta aygır olarak tanıtımı yapılacak. Daha sonra tekrar Kaliforniya’ya dönüp, her şey yolunda giderse geçen yıl Gun Runner’ın yaptığı gibi Pegasus için hazırlanacağız. Sonrasında aygırlık için haraya gidecek.” şeklinde konuştu.

Öte yandan aynı gün koşulan ve 2 Arc galibi şampiyon kısrak Enable’ın gelmesiyle birlikte tüm dünyanın merakla beklediği G1 Breeders’ Cup Turfmüthiş bir birincilik mücadelesine sahne oldu. 2400 metre çim pistteki koşuda Khalid Abdullah’ın sahibi olduğu, John Gosden’in antrenesindeki ENABLE (Nathaniel – Concentric / Sadler’s Wells) jokey Frankie Dettoriidaresinde zafere uzandı.

Enable’ın kazandığı 2018 yılı G1 BC Turf’ü izlemek için tıklayınız

3+ yaşlı 13 safkanın katıldığı, 2.2 Milyon birincilik, 4 Milyon Dolar toplam ikramiyeli koşuda Enable’ın ardında ikinciliği son metrelere kadar birincilik mücadelesinin içerisinde olan Coolmore Ekürisi’ne ait MAGICAL (Galileo – Halfway To Heaven / Pivotal) isimli dişi tay elde etti.

2016 yılında 2 yaşlı olarak katıldığı tek startını kazanan Enable, 21 Nisan 2017 tarihinde ise 3’lü olarak katıldığı ilk startında üçüncü olurken ilk ve tek mağlubiyetini aldı. Daha sonra G1 Epsom Oaks, G1 Irish Oaks, G1 King George VI and Queen Elizabeth Stakes ve G1 Yorkshire Oaks’u kazanan Enable, G1 Prix de l’Arc de Triomphe’dan da zaferle ayrılmıştı.

Bu yıl yaşadığı sakatlıklar nedeniyle uzun süre pistlerden uzak kalan şampiyon kısrak Enable, 8 Eylül günü Kempton Park’taki sentetik kum pistte gerçekleştirilen G3 September Stakes ile 342 günlük aranın ardından pistlere kazanarak döndü. 1 yıl sonra ilk kez çim piste yine Arc ile çıkan şampiyon kısrak, tarihte aynı yıl yalnızca tek koşuyla Prix de l’Arc de Triomphe’a gelip kazanan ilk isim olmuştu G1 BC Turf ile birlikte kariyerinin 11. startında üst üste 9., toplamda ise 10. galibiyetini elde eden Enable, aynı zamanda G1 Prix de l’Arc de Triomphe’u kazanıp aynı yıl içerisinde G1 BC Turf’ten galibiyetle ayrılan ilk isim olarak adını altın harflerle tarihe yazdırdı.

Khalid Abdullah’ın sahibi ünlü Juddmonte Harası, daha önce Dancing Brave, Flintshire, Sea Moon gibi isimlerle, toplamda 14 kez start aldıkları Breeders’ Cup festivali kapsamındaki çim pist koşularında ilk galibiyetine Enable ile ulaşmış oldu. Ayrıca dünyaca ünlü jokey Frankie Dettori de Breeders’ Cup festivali kapsamında 14. koşu galibiyetine ulaşmış oldu.

2018 yılı Breeders’ Cup festivalinin ikinci gününde diğer G1 koşular alınan sonuçlar ise şöyle oluştu:

G1 BC Distaff / 1800 metre kum – 3+ yaşlı kısraklar

MONOMOY GIRL (Tapizar – Drumette / Henny Hughes) – Florent Geroux

Koşuyu izlemek için tıklayınız

G1 BC Mile / 1600 metre çim – 3+ yaşlı atlar

EXPERT EYE (Acclamation – Exemplify / Dansili) – Frankie Dettori

Koşuyu izlemek için tıklayınız

G1 BC Sprint / 1200 metre kum – 3+ yaşlı atlar

ROY H (More Than Ready – Elusive Diva / Elusive Quality) – Paco Lopez

Koşuyu izlemek için tıklayınız

G1 BC Filly & Mare Turf / 2200 metre çim – 3+ yaşlı kısraklar

SISTERCHARLIE (Myboycharlie – Starlet’s Sister / Galileo) – John Velazquez

Koşuyu izlemek için tıklayınız

G1 BC Dirt Mile / 1600 metre kum – 3+ yaşlı atlar

CITY OF LIGHT (Quality Road – Paris Notion / Dehere) – Javier Castellano

Koşuyu izlemek için tıklayınız

G1 BC Turf Sprint / 1100 metre çim – 3+ yaşlı atlar

STORMY LIBERAL (Stormy Atlantic – Vassar / Royal Academy) – Drayden Van Dyke

Koşuyu izlemek için tıklayınız

G1 BC Filly & Mare Sprint / 1400 metre kum – 3+ yaşlı kısraklar

SHAMROCK ROSE (First Dude – Slew’s Quality / Elusive Quality) – Irad Ortiz Jr.

Koşuyu izlemek için tıklayınız

CEVAP VER