Cumhuriyet’in 100. yılının kutlandığı bu özel dönemde taşıdığı değerlerle bu büyük emanete olan bağlılığını ve onu sonsuza dek yaşatma kararlılığını bir kere daha vurgulayan Divan Grubu, Divan İstanbul Oteli’nin içinde yer alan Lokanta by Divan’da kurduğu “Cumhuriyet Sofraları” ile unutulmaz bir akşama imza attı. Bu yüz yıllık yolda herkesi bir araya getiren cumhuriyet idealini sofraya yansıtmak amacıyla Divan ve Project Kültür iş birliğinde düzenlenen akşama ülkemizin saygın kültür kurumlarının yöneticileri, sanatçılar, medya ve iş dünyasından seçkin davetliler katıldı.

Divan’ın maharetli şeflerinin elinden çıkan lezzetlere yemek kültürü araştırmacısı Merin Sever’in anlatımının eşlik ettiği bu özel akşamda konuklar; 1920’lerin Ankara ve İstanbul’unun, kurulan yeni devletin, inşa edilen kültürel devrimin izlerini gastronomi üzerinden deneyimleme fırsatı buldular. Merin Sever’in Divan şefleri ile oluşturduğu bu menü, o dönemin birbirinden kıymetli ve lezzetli yemeklerini bugüne taşırken tıpkı Cumhuriyet’in temsil ettiği çeşitlilik gibi, damak tadımıza yerleşen farklı tabakları da aynı sofrada buluşturdu. Bu toprakların farklı coğrafyalarından gelen malzemeler kadar farklı dönemlerinden gelen yemekleri de yansıtan menüde taramadan topiğe, kuzu etli börekten enginar ve lüfere, üzüm sorbeden armut tatlısına kadar çok çeşitli ama birbiriyle uyum içinde olan lezzetler yer alıyor.

Gecenin konukları arasında yer alan ülkemizin en kıymetli piyanistlerinden Gülsin Onay, Divan Genel Müdürü Murat Tomruk’un ricasını kırmayarak yemek sonrasında piyanonun başına geçti. Onay, seslendirdiği Chopin ve Mozart besteleriyle davetlilere unutamayacakları bir an armağan etti. Hep birlikte söylenen marşlar ve aryalarla renklenen gece, daha nice yüz yılları birlikte kutlama coşkusunu taşıyan misafirlerin umut dolu dilekleri ve yoğun duygularla son buldu.

‘Cumhuriyet Sofraları’ menüsü 10 Kasım’a kadar tüm Divan Brasserie’lerde tadılabilecek. Cumhuriyetimizin 100. yılına özel olarak hazırlanan ve limitli sayıda üretilen Atatürk portreli tabak ve pralinden oluşan 100. Yıl Cumhuriyet Seti ise tüm Divan Pastaneleri’nde.

Gülsin Onay – Murat Tomruk
Burkay Adalığ
Özgür Özgülgün – Merve Başcumalı
Gönül Gültekin – Volkan Arık (Lokanta By Divan Şefi)

CEVAP VER