Çin Halk Cumhuriyeti Ticari Uçak Şirketi (COMAC) ve Rusya Birleşmiş Havayolu Şirketi (UAC), uzun menzilli geniş gövdeli ticari uçak programı ortak girişimi (CRAIC)’in kuruluşunu duyurdu.

Törene COMAC Başkanı Jin Zhuanglong, COMAC Genel Müdürü He Dongfeng, UAC Başkanı Yury Slyusar ve UAC Başkan Yardımcısı Vladislav E. Masalov katıldı.

Çin-Rusya kapsamlı stratejik işbirliğini geliştirme amacıyla oluşturulan CRAIC, Yeni nesil uzun menzilli geniş gövdeli ticari uçakları geliştirmekten ve ticari operasyonlardan sorumlu olacak.

25 Haziran 2016’da, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katıldığı işbirliği toplantısında,  COMAC ve UAC arasında bir ortak girişim anlaşması imzalanmıştı. Şanghay’da kurulan bu ortak girişimin adı Çin-Rusya Ticari Uçak Uluslararası A.Ş. (CRAIC) oldu.

Her iki taraf, uzun menzilli geniş gövdeli ticari uçaklarda stratejilerini belirledi ve 12 bin km menzile sahip, 280 yolcu kapasiteli ve tipik 3 sınıflı bir uçak modeli üzerinde anlaştılar.

Tüm bilgilerin hem yerli hem de uluslararası tedarikçilerle paylaşılacağı projenin son montaj hattı Şanghay’da bulunacak.

CEVAP VER