ABD Savunma Bakanlığı için hipersonik seyahatle ilgili çalışmalar yürüten ABD’li havacılık şirketi Hermeus, gelecekte Air Force One başkanlık uçağı olarak kullanılacak sesten 5 kat daha hızlı Hermeus  Mach 5 uçağını geliştirecek. Hermeus, bu amaçla ABD Hava Kuvvetleriyle ve ABD Başkanını taşımakla görevli özel filoyla ortaklık kurduğunu duyurdu.

İsmini Yunan mitolojisindeki tanrıların en hızlısı Hermes’ten alan Hermeus, bir uçağı Mach 5 (veya ses hızının beş katı – yaklaşık 5.300 km/saat) hızla itebilen bir motorun prototipini tasarladıktan, inşa ettikten ve başarıyla test ettikten sonra bu aşamaya geldi.  

Hermeus ekibi, sıfırdan tasarladığı ve sadece 9 ayda tamamlanan Mach 5 motor prototipini Şubat 2020’de başarıyla test etmişti. Boeing 747-8’den modifiye edilen bir sonraki Air Force One uçağı önümüzdeki yıl teslim edilecek olsa da Hermeus, imzaladığı 1,5 milyon dolarlık sözleşmeyle uzun vadede muhtemel başkanlık uçağını geliştirmiş olacak.

Hermeus CTO’su Glenn Case, “Ön soğutucu teknolojimizi kullanarak, kullanıma hazır bir gaz türbini motorunu aldık ve onu ünlü SR-71’den daha hızlı uçuş hızı koşullarında çalıştırdık. Ek olarak, tam menzilli hipersonik hava soluyan tahrik kabiliyetini gösteren ramjet modunu Mach 4-5 koşullarına getirdik.” dedi. Mach 5, süpersonik ve hipersonik hızlar arasındaki tanımlamayı temsil ediyor.

Mach 5 hızındaki bir uçak New York – Londra ve New York – Paris arasını 90 dakikada katedebilecek. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER